Hlavní navigace

Do pěti let budou firmy ohodnocovány na základě svých informačních portfolií

23. 2. 2017

Sdílet

Ve studii věnující se řadě předpovědí o rostoucím významu analýzy dat a informací konstatují analytici společnosti Gartner, že ačkoliv informace splňují řadu formálních kritérií obchodních aktiv, současné účetní postupy často neumožňují organizacím jejich kapitalizaci. To znamená, že hodnota informací, které firmy drží, často nebývá vyjádřena v účetní rozvaze, především pokud se účtuje podle standardů amerického systému GAAP.

„Přestože se nacházíme uprostřed informační éry, informace jsou těmi, kdo ohodnocují firmy, často opomínány," říká Douglas Laney, viceprezident a analytik společnosti Gartner. „Nicméně věříme, že během několika následujících let budou lidé odpovědní za oceňování firemních investic, včetně analytiků na akciových trzích, donuceni vzít při ohodnocování podniků samotných v úvahu bohatství, které představují informace."

Studie společnosti Gartner mimo jiné ukazuje, jak „informačně zdatné" podniky, například ty, které vytvořily a obsadili pozici CDO – Chief Data Officer, vytvářejí specializované týmy pro datovou vědu a věnují se aktivně správě podnikových informací, často vykazují vyšší poměr tržní hodnoty k hodnotě účetní, než je průměr trhu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?