Hlavní navigace

Do roku 2019 budeme mít dvoutřetinové globální pokrytí LTE

12. 11. 2013

Sdílet

Ericsson předpovídá, že trojnásobný nárůst smartphonů také přispěje k podstatnému zvýšení mobilního provozu, které se oproti dnešku zdesateronásobí. Datové nároky půjdou ruku v ruce s budování rychlých sítí a v roce 2019 by již dvě třetiny světové populace měly mít k dispozici technologii LTE. Průměrný uživatel mobilního připojení, který dnes vystačí s 600 MB dat, bude v roce 2019 již potřebovat 2,2 GB.

Chytré mobilní telefony se dobře prodávají a za poslední čtvrtletí jejich podíl na telefonech nově uvedených do provozu činil 55%. Přesto však smartphony tvoří zatím jen 25-30% podíl všech provozovaných mobilů. K vyrovnání počtu běžných a chytrých telefonů by mělo dojít již v roce 2016.

Takový podíl technologicky vyspělejších zařízení předpokládá, že k boomu dojde i v populačně silných oblastech jako je tichomořská část Asie, Střední Východ a Afrika. To je ale možné jen za předpokladu, že budou k dispozici i ekonomičtějších chytré telefony - a k tomu dochází pomalu již nyní.

Leaderem v implementaci sítí LTE budou USA, kde se předpokládá do roku 2019 penetrace až 85%. Západní Evropa bude o něco více spoléhat na sítě 3G, a tak se předpokládá, že penetrace LTE bude ve stejném roce v západní Evropě jen 55%.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Deloitte: Prodej smartphonů raketově roste, do kurzu se dostává také LTE
→ Vodafone nečeká na aukci a pokryje český venkov rychlým internetem LTE

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?