Hlavní navigace

Do roku 2019 se přenos dat v mobilních sítích zdesateronásobí

16. 12. 2013

Sdílet

Společnost Ericsson předpovídá, že v letech 2013 – 2019 dojde k desetinásobnému zvýšení přenosu mobilních dat. To bude v roce  2019 představovat přenos 10 exabajtů za měsíc. Pro srovnání je to 100.000krát více, než je datový objem všech publikací v Kongresové knihovně USA.

Objem dat v mobilních sítích bude nadále růst rychlejším tempem než u sítí pevných a jejich celkové zastoupení pravděpodobně vzroste ze současných 5% na 12%. z celkového objemu  Pevné sítě tak stále budou mít z pohledu přeneseného objemu dat dominantní zastoupení.

Hlavním důvodem proč objem mobilních dat v sítích poroste je sledování video obsahu. To je také jedním z nejdůležitějších důvodů investic mobilních operátorů do 4G/LTE sítí. Zatímco v roce 2013 představovalo video celkem 35% z přeneseného objemu dat, v roce 2019 by to mohlo být více než 50% s tím, že v čase neustále roste kvalita přenášeného videa a tím i objem přenesených dat. V roce 2013 poprvé překoná provoz generovaný smartphony provoz z mobilních PC/notebooků a tabletů.

Důležitou roli hraje také zobrazení webových stránek v mobilních terminálech. „Zaznamenali jsme velký nárůst počtu zobrazení webových stránek na mobilních zařízeních. V současnosti je toto číslo v České republice druhé nejvyšší po Slovensku v celé střední a východní Evropě. Mezi prvním pololetím 2012 a prvním pololetím 2013 návštěvnost webových stránek stoupla v České republice o 207 %,“ upozorňuje Jiří Rynt, ze společnosti Ericsson Česká republika. „Na rostoucí objem přenesených dat má kromě schopností smartphonů data rychle stahovat a prezentovat v čím dál lepší kvalitě samozřejmě vliv i rychlost sítě. Přechod na LTE, kterého se dočkáme v brzké době, tento trend ještě výrazněji povzbudí. Čím více bude mezi lidmi smartphonů a rychlejší síť, tím více budeme sledovat online videa, přenášet objemnější soubory, či surfovat po webu prostřednictvím těchto chytrých telefonů.“

Čtěte také:
→ Do roku 2019 budeme mít dvoutřetinové globální pokrytí LTE
→ Mobilní pokrytí je již vnímáno jako důležitý faktor kvality života ve městě

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?