Hlavní navigace

Dobírka přestala být po dlouhých letech nejoblíbenějším způsobem platby za zboží z e-shopů

24. 4. 2017

Sdílet

Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění balíkového přepravce GLS na reprezentativním vzorku více jak 1 000 respondentů. Ještě v roce 2016, kdy proběhlo stejné dotazování, byla dobírka nejpopulárnější forma s 34,3 % respondentů. Platbu kartou vloni preferoval jen 1 ze 4 Čechů. Z průzkumu dále vyplývá, že jsou v oblíbenosti platebních metod velké rozdíly podle věku a pohlaví.

Nárůst důvěry vůči českým e-shopům

Češi začali věřit e-shopům. Zboží platí kartou již při objednávce a na internetu se nebojí zadávat číslo své karty i heslo. „Dlouhé roky oblíbená dobírka ztratila své prvenství, i když v některých e-shopech ještě může být stále nejvyužívanější. Náš průzkum ale ukazuje, že nastal výrazný zlom. Češi již nejsou tak nedůvěřiví vůči e-shopům ani vůči internetovému prostředí,“ uvádí Pavel Včela, ředitel společnosti GLS Česká republika, a dodává: „Využívání dobírky samozřejmě souvisí s tím, zda nakupujete u velkého známého internetového prodejce, nebo na malém e-shopu, o kterém jste nikdy neslyšeli. Dobírka bude existovat i v budoucnu, a to právě jako pojistka pro nakupování u internetových prodejců, o kterých má kupující minimum informací.“

Třetím v Česku nejoblíbenějším způsobem úhrady je bankovní převod. Preferuje ho čtvrtina dotázaných (24,7 %). Každý desátý Čech pak upřednostňuje platbu na výdejním místě a jen 4 % v kamenné prodejně obchodníka.

 Dobírku využívají starší lidé, mladí platí kartou

Z průzkumu společnosti GLS vyplynulo, že platbu kartou hned při objednání využívají hlavně mladí lidé. Nejoblíbenějším způsobem úhrady je pro respondenty ve věku 18 – 26 let, a to v 43 % případů. Ve věku 27 – 35 let je to už jen 38,9 %. S rostoucím věkem pak obliba výrazně klesá. Platbu kartou při objednání vidí jako nejvhodnější způsob úhrady jen 17,9 % lidí ve věku 54 – 65 let. Tato věková skupina naopak vykazuje největší oblibu dobírky. Jako nejpreferovanější variantu ji vidí 37 % dotázaných, zatímco u mladých lidí ve věku 18 – 26 let je to jen 16,6 %.

Platba kartou je populárnější u mužů

Platba kartou hned při objednání je populárnější u mužů. Jako nejlepší způsob úhrady ji preferuje o pětinu více mužů než žen. U dobírky jsou preference vyrovnané. V Praze dobírku jako nejoblíbenější způsob úhrady uvedl jen každý desátý respondent (11 %), zatímco platbu kartou při objednání téměř každý druhý. Stejné preference mají vysokoškolsky vzdělaní lidé. Téměř každý druhý vidí jako nejlepší způsob úhrady platbu kartou při objednání, zatímco dobírku upřednostňuje jen jeden z 10 vysokoškoláků.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality