Hlavní navigace

Dva z pěti všech spamů obsahuje ransomware

12. 10. 2017

Sdílet

Podle společnosti GFI Software je nejčastějším způsobem napadení podnikových počítačů ransomwarem nevyžádaná pošta, která je zodpovědná za téměř 60% všech ransomwarových infekcí. Přesto by se SMB společnosti měly soustředit i na ochranu před dalšími útoky přicházejícími z webu, USB pamětí a prostřednictvím neaktualizovaných systémů. Mezi další zajímavá fakta patří:

  • 59 % ransomwarových infekcí v roce 2016 přišlo do firem prostřednictvím elektronické pošty;
  • 40 % všech spamových emailů obsahovalo ransomware;
  • škody způsobené ransomwarem vzrostly z 24 milionů dolarů v roce 2015 na 1 miliardu dolarů v roce 2016;
  • podle údajů americké National Cyber Security Alliance 60 % malých firem, které se staly obětí vážného kybernetického útoku, do 6 měsíců zkrachovalo.

„SMB společnosti jsou skupinou podniků nejvíce ohroženou ransomwarem, protože si nemohou dovolit adekvátní IT oddělení a často svou IT bezpečnost velmi podceňují,“ řekl Zdeněk Bínek zodpovědný za prodej řešení GFI Software v České republice a na Slovensku. „Částečná či úplná ztráta přístupu ke kritickým firemním informacím může vést až k fatálním následkům na jejich podnikání.“ Hlavní pozornost by měla být věnována filtrování elektronické pošty přicházející do podniku, kde hrozí největší nebezpečí, ovšem podcenit se nesmí ani jiné vektory útoku.

Zdroj: GFI Software

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?