Hlavní navigace

Elektronický Komunikační deník pomůže autistickým dětem

26. 5. 2017

Sdílet

Aplikace Komunikační deník využívá obrázků jako alternativu běžné komunikace a je především doplňkem tištěného komunikačního deníku využívaného lidmi s poruchami autistického spektra (PAS). Je inspirována stávajícími alternativními a augmentativními komunikačními metodami (AAK, z nichž nejznámějším je Výměnný obrázkový systém (VOKS) či Bliss. Jejím cílem je podpora rozvoje komunikačních schopností.

Vývoj aplikace proběhl pod hlavičkou Nadačního fondu KOMETA, který na její vývoj získal individuální dotaci od Jihomoravského kraje. Celý projekt vznikl na základě prvotního návrhu pana Jiřího Marka, který ji vyvíjel pro svého syna. Zároveň se pak ujal vývoje spolu s Martinem Vodilou a Tomášem Všetičkou. První verze aplikace byla zpřístupněna uživatelům zdarma koncem roku 2016. „Impulsem pro vývoj aplikace bylo setkání s panem Markem, jehož prvotní verzi aplikace jsme chtěli upravit pro potřeby širšího okruhu uživatelů a vytvořit tak zdarma dostupnou a univerzálně použitelnou aplikaci,“ říká Renata Zabranská z Nadačního fondu KOMETA. „Existuje mnoho komunikačních systémů a prostředků. Většinou jsou však nevyhovující, případně nepodporují český jazyk,“ dodává Zabranská.

Na základě připomínek cílových uživatelů (děti s autismem a jejich blízcí) a ve spolupráci s odborníky v oblasti speciální pedagogiky (středisko rané péče pro děti s autismem, základní škola pro děti s autismem), byla aplikace upravena pro snadnější použití. Úpravy se ujala brněnská softwarová společnost MoroSystems, s.r.o, která aplikaci bezplatně dokončila v rámci podpory Nadačního fondu KOMETA.

Dokončená aplikace je nyní k dispozici všem uživatelům ke stažení zdarma na Google Play a je možné ji nainstalovat na běžných zařízeních používající operační systém Android 5.0 a vyšší. Již v prvních týdnech testovacího období ji stáhlo přes 50 uživatelů.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality