Hlavní navigace

Google hodlá proniknout s Androidem do aut, partnerem je i Škoda

26. 6. 2014

Sdílet

Android Auto je nový operační systém od Googlu, který je určen pro provoz především aplikací určených pro zábavu. Cílem je zřejmě nabídnout služby lidem, kteří stráví v automobilu dlouhé hodiny. Výrobce předvedl předběžnou verzi systému na vývojářské konferenci Google I/O v San Francisku. Automobily vybavené systémem Android Auto bude možné propojit s chytrým telefonem, který používá rovněž Android. Aplikace z telefonu tak bude možné používat na větším displeji systému Android Auto. Vzhledem k tomu, že se jedná o systém, který se bude používat i za jízdy, je ovládání založeno především na hlasových povelech. Právě tento způsob ovládání by měl zvýšit bezpečnost provozu díky tomu, že řidič bude méně rozptylován samotným ovládáním aplikací. Mezi základní aplikace bude patřit například Google Maps nebo přehrávač médií.

Google hodlá tvrdě konkurovat ostatním výrobcům, kteří se již do segmentu zábavy v automobilu pustili, jako je třeba ohlášený CarPlay od Applu.

Google spoléhá mimo jiné i na spolupráci s výrobci automobilů. Založil sdružení Open Automotive Alliance, které již má několik členů. To je jistě úspěch, i když samotné členství neznamená, že výrobci automaticky systém Android Auto adoptují. Mezi členy se objevili výrobci koncových zařízení Alpine, Clarion, Fujitsu Ten, JVC Kenwood, LG, Pioneer a Panasonic a dále výrobci automobilů  jako Bentley, Nissan, Renault, Volvo nebo Volkswagen. V poslení době se přidal i Seat a především mladoboslavská Škoda Auto. Jak potvrdil technický ředitel automobilky Frank Welsch, škodovka bude mít aktivní účast ve sdružení Open Automotive Alliance a napevno se již počítá s tím, že nejpopulárnější české vozy budou podporovat spolupráci s mobilními zařízeními s OS Android. 

Čtěte také:
→ Google varoval, že nás bude krmit reklamou i mimo internet
Reklamní gigant už poslal upozornění federálním regulačním úřadům v USA, že může šířit reklamu i v dalších zařízeních jako jsou termostaty Nest, samořízené vozy nebo chytré brýle Google Glass.
→ Intel investuje 100 milionů dolarů do automobilové technologie
Společnost Intel Capital oznámila vytvoření investičního fondu ve výši 100 milionů amerických dolarů.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality