Hlavní navigace

Google nově penalizuje agresivní pop-up okna

16. 1. 2017

Sdílet

 

V rámci svého tažení za uživatelsky přívětivější online svět se Google nově zaměří na cokoliv, co uživateli překrývá obsah na stránce v mobilu. Konkrétně jde zejména o pop-up okna, a to nejen ta s reklamou, ale i taková, která sbírají e-maily nebo vysílají žádost o sledování na sociální sítích.

Penalizovaná jsou okna, která zabírají celý obsah stránky a uživatel musí provést nějakou akci (např. odkliknout), aby se dostal k obsahu stránky. Dále se jedná o okna, která zabírají celou obrazovku a uživatel musí scrollovat, aby se dostal k unikátnímu obsahu. Poslední ve výčtu jsou taková okna, která jsou sice menší, ale ztěžují nebo znemožňují čtení obsahu na mobilech. Pokud se vás některý ze scénářů týká, zbystřete. Webům, které vizuálně obtěžují a brání uživateli se jednoduše dostat k obsahu, Google zhorší umístění se ve výsledcích vyhledávání.

Google z aktualizovaných pravidel vyjmul pop-upy reagující na nějakou legislativu. Typicky jde o lištu se souhlasem o používání cookie, potvrzení věku, různé přihlašovací formuláře nebo platební brány. Tolerovány jsou také bannery a upoutávky, které zakrývají jen malou část obsahu stránky. Penalizace se netýká tabletů, protože Google nepovažuje tablet za mobilní zařízení.

Pokud se vyhnete používání výše uvedených oken, neměla by se vás penalizace jakkoliv dotknout. Co ale udělat, pokud využíváte vyskakovací okna pro sběr e-mailů do vaší databáze? Jednou z možností, jak vyzvat návštěvníka stránek k akci, je přidat e-mailovou registraci do zápatí v dolní části stránky. Dalším řešením je neinvazivní banner v horní nebo dolní části, která neomezuje používání webu. A konečně, můžete vložit poutavý registrační formulář přímo do vašeho obsahu.

Autorka pracuje ve společnosti Acomware

Další info: googleblog.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?