Hlavní navigace

HP vydává záplatu na keylogger v některých noteboocích

17. 5. 2017

Sdílet

Více než dvacítka různých notebooků HP, k nimž patří modely řad EliteBook, ProBook a ZBook, trpí chybou v ovladači zvuku, který působí jako keylogger, tedy něco jako „odečítač stisknutých kláves“. Oznámila to ve čtvrtek švýcarská bezpečnostní firma Modzero. Seznam postižených produktů můžete nalézt zde.

Naštěstí začala společnost HP na své stránce podpory i v rámci aktualizace pro Windows vydávat záplaty, řekl její viceprezident Mike Nash.

Problémem trpí jisté modely laptopů HP vyrobené od roku 2015. Ty v některých případech ukládají zachycené údery kláves do log souboru přímo na lokálním disku. V jiných případech „přepošle“ chyba údery do ladicího (debugging) rozhraní Windows na daném PC, čímž je vystaví možnému zachycení.

Firma Modzero si problému všimla v průběhu dubna a nahlásila jej HP, což tohoto výrobce počítačů přimělo celou situaci vyšetřit a začít pracovat na záplatě, řekl Nash v rozhovoru pro média.

„V ovladači zvuku byl nějaký kód debuggeru, který tam byl chybně ponechán,“ řekl. „Byl tam ponechán náhodou. Záměrem bylo, aby nám pomohl vyřešit jeden problém.“

Záplata HP odstraní chybu z ovladače zvuku na počítači a také smaže log soubor, do nějž se ukládaly údery kláves.

Společnost HP ve čtvrtek publikovala první záplaty, které řeší daný problém na noteboocích vyrobených v letech 2016 a 2017. V pátek pak vyšly záplaty pro modely roku 2015.

Spotřebitelé si záplatu mohou stáhnout skrze stránku podpory HP, kde si najdou název svého notebooku a stáhnou si nový ovladač zvuku. Záplaty by se také měli dočkat v rámci aktualizace prostřednictvím Windows Update, řekl Nash. Ten zároveň oznámil, že HP v současnosti jedná o řešení problému s firmou Conexant, dodavatelem ovladače zvuku.

„Je to něco, co měl Conexant již [dříve] identifikovat a odstranit,“ řekl Nash. „Chceme zajistit, aby se to už nikdy neopakovalo.“

Zdroj: CIO.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?