Hlavní navigace

IDC: Z boomu tabletů těží Android a iOS, Windows 8 nikoliv

14. 3. 2013

Sdílet

„Rozhodnutí Microsoftu přinést na trh dva odlišné operační systémy pro tablety, Windows 8 a Windows RT, dosud přineslo chabé tržní výsledky,“ říká Tom Mainelli, ředitel výzkumu v oblasti tabletů společnosti IDC. „Zákazníci ne a ne uvěřit tvrzení [Microsoftu] o hodnotě Windows RT, a v dlouhodobém měřítku si myslíme, že by Microsoft a jeho partneři udělali lépe, kdyby zaměřili svou pozornost na zlepšování Windows 8. Takové zaměření by mohlo lépe popohnat růst podílu společnosti na trhu tabletů v následujících letech.“

Windows 8 běží na strojích založených na architektuře x86, Windows RT zase na ARM čipech svázaných s uzamčeným hardwarem.

Aktuální předpověď IDC dává tabletům s Windows pro letošek celkový tržní podíl pouhých 2,8 procenta, což znamená třetí místo s dlouhým odstupem za Androidem se 48,8 procenty a Apple iOS se 46 procenty.

Upravené odhady IDC jsou dobrou zprávou pro Androidy, které, pokud se odhady potvrdí, vzrostou z loňských 41,5 procenta. Daň za to zaplatí Apple, který na trhu tabletů spadne o pět procent z 51 procenty v roce 2012.

Koncem roku 2017 by měl tržní podíl tabletů s Windows vzrůst na 7,4 procenta, což se projeví na dalším poklesu modelů s iOS na 43,5 procenta, ale tentokrát i Androidů, jejichž podíl se sníží na 46 procent.

Společnost IDC trošku poopravila i své výhledy týkající se celkového počtu letos prodaných tabletů. Předpokládané číslo se zvýšilo ze 172,4 milionu na 190,9 milionu, což je 10,7procentní skok. Tento odhad je založen na rostoucí popularitě levných zařízení, z nichž polovina má velikost obrazovky menší než 8 palců. Jak dále vyplývá ze zprávy IDC, vzrostou prodeje tabletů v roce 2017 až na 350 milionů kusů.

Podle IDC bude popularita malých tabletů jenom vzrůstat. Výrobci se na tuto oblast rychle přeorientovávají, protože si uvědomili, že zákazníci pokládají menší zařízení za ideálnější a praktičtější pro každodenní využití.

Rostoucí popularita malých tabletů podryje prodeje specializovaných čteček elektronických knih, které začnou od roku 2015 postupně padat, tvrdí IDC.

Zdroj: IDG News Service

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?