Hlavní navigace

Informační systém QI slaví 15 let na trhu

1. 6. 2015

Sdílet

Vývoj podnikového informačního systému QI odstartovala nově založená společnost DC Concept přesně před 15 lety. Cílem bylo vytvořit elastický software, který je na míru přizpůsoben potřebám českých a slovenských zákazníků.

První zákazník si systém QI pořídil v roce 2001, o tři roky později pak DC Concept vstoupil i na slovenský trh. Po patnácti letech na trhu má sotftware QI čtyřicet oborových řešení a třicet modulů. Firma o sobě tvrdí, že její systém vyhoví stejně dobře velké i malé firmě, v potravinářství, zdravotnictví, strojírenství, či jakémkoliv jiném oboru. Důležitým přírůstkem do portfolia QI se stala akvizice společnosti InSphy s nástrojem pro pokročilé plánování výroby APS.

Jiří Melzer, předseda představenstva a jeden ze zakladatelů firmy, vzpomíná na ještě vzdálenější dobu: „Skutečné začátky se datují do doby po sametové revoluci, kdy jsme se s bratrem rozhodli, že se pustíme do podnikání v IT oblasti. A protože to bez počítače nejde, vybrali jsme kasičky, půjčili si nějaké peníze od maminky, sehnali marky a vyrazili v zimě roku 1990 automobilem Škoda 100 do Pasova, v tehdy ještě západním Německu, kde jsme zakoupili náš první počítač." 

Základní myšlenka DC Conceptu je založena na principu vzájemné spolupráce řady subjektů disponujícími znalostmi v oblasti IT. Proto současně s vývojem QI firma buduje i síť partnerů, kteří jednak spolupracují na vývoji tohoto systému, jednak jej nabízejí, implementují a poskytují podporu při jeho provozu u zákazníků. Partnerská síť aktuálně zahrnuje 32 společností. Mnohé z nich jsou velmi úspěšné, například společnost Melzer v letech 2013 a 2014 zvítězila se svými případovými studiemi v celostátní soutěži dodavatelů softwaru, kterou pořádá magazín CIO Business World. V minulsoti také DC Concept získal ocenění Firma roku a jako jediná česká společnost byla zařazena do prestižního žebříčku "TOP 100 Vendors" amerického časopisu IT Week.

Ideou tvorby QI vždy bylo a zůstává stavebnicové uspořádání. Tedy snaha o to, aby si zákazník mohl zvolit jen ty části systému, které skutečně potřebuje, a případně je po čase doplnit, nebo naopak nevyužívané moduly vyřadit. Mimo jiné i proto je QI označováno jako elastické. „Chtěli jsme nabídnout produkt, který přinese přehledné a srozumitelné uživatelské prostředí, dokáže podpořit všechny běžné podnikové procesy a zároveň jej bude možné snadno přizpůsobovat specifickým potřebám zákazníka. Věřím, že se nám to podařilo,“ uvedl Jiří Melzer.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality