Hlavní navigace

Kaspersky Lab vyvinula vlastní operační systém

16. 2. 2017

Sdílet

Firma na vývoji pracovala již 15 let, nyní bude k dispozici i komerčně. Klíčové nástroje operačního systému jsou uzpůsobeny telekomunikačnímu a automobilovému průmyslu a zároveň kritické infrastruktuře.

„Prvotní myšlenka o vytvoření KasperskyOS se zrodila před 15 lety, kdy si malý tým expertů lámal hlavu nad řešením, které by znemožnilo výskyt skrytých funkcionalit. Následný výzkum ukázal, že implementace takové koncepce do prostředí běžných operačních systémů je velmi složitá. Proto jsme se rozhodli vytvořit vlastní OS, který bude respektovat běžně zavedená pravidla bezpečného vývojářství, ale zároveň představí spoustu nových prvků. Náš operační systém tak zajišťuje nejen prvotřídní bezpečnost, ale může nalézt i relativně snadné uplatnění v aplikacích, jejichž ochrana je zásadní," sdílí své zkušenosti Andrey Doukhvalov, Head of Future Technologies a Chief Security Architect v Kaspersky Lab.

V současnosti ale vidíme, jak vysoké nároky jsou kladeny na bezpečnost kritické infrastruktury, telekomunikací, finančních institucí a na zařízení internetu věcí určených jak pro domácnosti, tak průmyslové společnosti. KasperskyOS by měl tyto nároky splnit.

KasperskyOS byl navržen tak, aby programům dovolil provést pouze doložitelné operace. Aplikace pro KasperskyOS tak budou muset být napsané v „tradičních" kódech a splňovat přísná bezpečnostní pravidla a obsahovat standardní funkcionality. Pouze to, co bude definované těmito pravidly, bude moci být provedeno, včetně funkcionalit samotného operačního systému. Tento přístup se ukázal být v průběhu vývoje operačního systému velmi časově náročný, ale pro vývojáře aplikací nabízí jasné výhody: bezpečnostní strategie může být navržena souběžně s danou funkcionalitou. Ta navíc může být ihned otestována – chyba v kódu totiž znamená nezdokumentované chování, které je operačním systémem zablokováno. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?