Hlavní navigace

KDE Connect propojí telefon s Androidem a Linuxový desktop

8. 9. 2016

Sdílet

Linux nyní může synchronizovat upozornění z chytrého telefonu se systémem Android a je možné z něj odpovídat na SMS zprávy. Funguje podobně jako Cortana mezi PC s Windows 10 PC a telefony Android a jako funkce Continuity mezi počítači Mac a telefony iPhone od Applu.

Název KDE Connect je mírně zavádějící – řešení je dostupné nejen uživatelům desktopu KDE Plasma, ale lze nainstalovat v libovolném Linuxovém desktopovém prostředí. Poté stačí nainstalovat aplikaci KDE Connect pro Android z Google Play Store.

Jakmile máte KDE Connect na PC i na telefonu, lze je propojit a upozornění z telefonu se budou zobrazovat na počítači. Přijde-li SMS zpráva, také se na PC zobrazí a bude na ni možné pohodlně odpovědět. KDE Connect nabízí i další funkce, jako je možnost spouštět vlastní příkazy a používat telefon jako dálkový ovladač přehrávání multimédií. Ke spojení nejsou nutné žádné servery – telefon a PC komunikují přímo, spojením přes lokální síť s šifrováním TLS.

Vývoj této aplikace probíhal řadu let a projekt nedávno vydal verzi KDE Connect 1.0, ve které se objevila nedočkavě očekávaná funkce odpovědi na SMS a silné šifrování. KDE Connect umí i naopak posílat upozornění z počítače na telefon.

Kubutnu Backports PPA údajně brzy nabídne nejnovější balíček KDE Connect 1.0, který bude možné snadno nainstalovat do Ubuntu 16.04 LTS – stačí přidat PPA a balíček nainstalovat. Starší verze KDE Connect bez funkce odpovědi na SMS, ale se synchronizací upozornění, je k dispozici v hlavních repozitářích Ubuntu 16.04 LTS.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?