Hlavní navigace

LG koupil WebOS, bude s ním pohánět chytré TV

28. 2. 2013

Sdílet

Společnost HP koupila v roce 2010 PalmOS rovnou s celou firmou Palm. Ta vyráběla dříve úspěšné kapesní počítače, ale již se jí nepodařilo svůj projekt udržet v nastupující konkurenci smartphonů. HP použila získaný operační systém jako základ pro svůj WebOS, se kterým měla velké plány a který nasadila v tabletu TouchPad. Jeho prodej ale nebyl úspěšný, a tak TouchPady skončily po několika týdnech ve výprodeji a WebOS se změnil na projekt typu open source.

HP se k tabletům vrátil, ale již nebudou na platformě WebOS. Poslední ohlášený model (HP Slate 7) poběží na Androidu.

Nyní se WebOS ujímá korejský výrobce LG Electronics, který jej chce využít ve svých chytrých televizích. Podrobnosti obchodu nebyly zveřejněny. Koupě Palmu byla ale miliardový obchod (v dolarech) a jen stěží se dá očekávat, že by prodej dopadl jinak než jako ztráta.

Zatím není jasné, kdy se televize s nově koupeným systémem dostanou na trh. „Očekávám, že nové produkty budeme moci ukázat rychle, ale nemám ve zvyku předem oznamovat obchodní plány konkurenci,“ řekl Sam Chang, viceprezident LG, který je zodpovědný za projekty Smart TV. 

LG koupí zdrojový kód WebOS, vývojářské kapacity a práva na použití patentů HP, které se týkají operačního systému jako takového a také spolupráce WebOS s cloudovými službami. Vývojáři, které LG „koupilo“, se samozřejmě nebudou stěhovat do Koreje. Naopak se stanou základem nového vývojového centra LG v kalifornském Silicon Valley, které se bude podílet na rozvoji technologií pro Smart TV.

LG se v kategorii chytrých televizorů nebude spoléhat na jediné řešení. I nadále bude prodávat systémy s Google TV.

Zdroj: cio.com

G +

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?