Hlavní navigace

Majitelé veřejných webů v USA mohou blokovat určité uživatele

21. 8. 2013

Sdílet

Podle soudního rozhodnutí mohou provozovatelé veřejných webových stránek selektivně blokovat některé uživatele. A navíc v případě, že se blokovaní uživatelé budou snažit blokádu obejít, dopustí se porušení zákona (CFFA, Computer Fraud and Abuse Act).

Výrok soudu zazněl v souvislosti se soudním sporem mezi firmami Craigslist a 3Taps. Druhá firma byla obviněna z toho, že přebírá a znova publikuje reklamy, umístěné na webu Craigslistu. Craigslist to vyhodnotil jako nekalou praktiku, napsal majitelům 3Taps upozornění a zablokoval přístup ze všech IP adres, které reklamní agregátor využíval.

3Taps se ale nenechal zastavit a pomocí proxy serverů třetích stran blokaci obešel a dále republikoval inzeráty Craigslistu. Craigslistu nezbylo než 3Taps zažalovat za neoprávněný přístup k jejich webu, protože 3Taps nejenže nerespektoval obchodní podmínky, ale především cíleně obcházel blokování přístupu z IP adres. 3Taps se bránil tím, že Craigslist provozuje veřejný web a nemá tudíž právo bránit některým uživatelům v přístupu k němu. Údajně tím ohrozil svobodu Internetu.

Soudce ale poukázal na analogii z reálného světa, kdy běžné kamenné obchody jsou otevřeny veřejnosti, nicméně jejich majitel může v jednotlivých případech obtěžující zákazníky vykázat. Dal tak zapravdu Cragslistu a potvrdil tak právo omezit přístup k veřejným webům pro vybrané uživatele.

Předmětem diskuse ale zůstává otázka, zda pouhé blokování určitých IP adres je tím adekvátním technickým řešením. V mnoha případech je totiž takto realizované omezení přístupu velmi nespecifické.

Zdroj: IDG News Service

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality