Hlavní navigace

Malware, který má na svědomí krádeže za víc než miliardu dolarů, je zpět

7. 10. 2015

Sdílet

Bezpečnostní systémy společnosti ESET detekovaly nové stopy aktivity obávané skupiny Carbanak. Ta se v letech 2013 a 2014 proslavila cílenými útoky na systémy zhruba stovky bank. S pomocí malware dokázali zločinci bankovní systémy ovládat do takové míry, že mohli zadávat příkazy k převodu peněz nebo libovolně měnit nastavení bankomatů – například, aby každému, kdo zadá určené heslo, vydávaly vysoké částky.

Po měsících klidu byly zaznamenány útoky, které podle zjištění expertů ESETu jednoznačně navazují na dřívější aktivitu skupiny Carbanak. Arzenál použitého malware se sice změnil,
ale části kódů nebo použitý digitální certifikát jasně svědčí o souvislosti s původním škodlivým kódem Carbanak, který systémy ESET detekují jako Win32/Spy.Sekur.

Za pozornost stojí, že nové útoky skupiny Carbanak tentokrát nemíří jenom na banky, ale také na další instituce z finančního sektoru, například firmy, zabývající se obchodováním s měnami. Mezi zjištěnými cíli byl také hotel a kasino v americkém Las Vegas.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality