Hlavní navigace

Microsoft poslal MS-DOS do muzea

27. 3. 2014

Sdílet

Společnost Microsoft poskytla pro kalifornské muzeum počítačové historie (Computer History Museum) zdrojové kódy pro svůj historický operační systém MS-DOS a pro jednu z prvních verzí textového editoru Word. Zdrojové kódy jsou k dispozici ke stažení na stránkách muzea. Microsoft ovšem nijak nesměřuje k open-source modelu, poskytnuté zdrojové kódy jsou pouze pro nekomerční (studijní) použití a nesmí být dále publikovány.

Za pozornost stojí, že publikovaný operační systém pochází z doby, kdy v Microsoftu pracovalo méně než 100 zaměstnanců a celý zdrojový kód má méně než 300 kB. Microsoft také MS-DOS nevytvořil na zelené louce, ale zakoupil licenci na operační systém QDOS od firmy Seattle Computer Products, který byl základem populárního MS-DOSu. Ten se pod názvem PC-DOS 1 dodával s původním IBM PC (spouštěl se tenkát z diskety), verze 2 byla pak přepracována pro IBM PC-XT pro použití s pevným diskem. Práva na operační systém tenkrát zůstala Microsoftu, který jej jiným výrobcům začal poskytovat pod označením MS-DOS.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Historie Microsoft Corporation
„Většina přelomových událostí… je ještě stále před námi.“ Tato slova řekl v roce 2003 Bill Gates, zakladatel a dlouholetý výkonný ředitel největší softwarové společnosti na světě.
→ 13 největších přešlapů Microsoftu
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality