Hlavní navigace

Miliony vrácených zařízení Samsung Note 7 obsahují soukromá data. Co se s nimi stane?

14. 11. 2016

Sdílet

Uživatelé milionů vadných mobilních telefonů Samsung Galaxy Note 7, kteří je vrátili výrobci, stojí před možná závažnější otázkou, než zda jejich zařízení vybuchne, a to, co se stane s jejich soukromými údaji. Poté, co výrobce i státní úřady doporučily okamžitě zařízení přestat užívat kvůli bezpečnostním rizikům, neměli uživatelé čas odstranit citlivá soukromá data a osobní údaje včetně čísel kreditních karet, zdravotních informací apod.

Samsung nezveřejnil žádné podrobnosti o tom, co hodlá provést s vrácenými zařízeními ani to, jak hodlá ochránit důvěrnost dat uživatelů. Na nátlak organizace Greenpeace však, přislíbil, že je ekologicky zlikviduje a umožní recyklaci vzácných materiálů, např. zlata nebo rtuti.

Samsung přestal Note 7 prodávat v říjnu a postupně jej stahuje z oběhu kvůli rostoucímu počtu případů, kdy se zařízení přehřívalo, vycházel z něj dým nebo začalo hořet, přičemž došlo i ke zraněním a škodám na majetku. Z 3,06 milionu prodaných kusů se zatím podařilo stáhnout 2,5 milionu.

Velké procento uživatelů chytrých telefonů ví, jak vymazat data, když si pořídí nový model, ale podle bezpečnostních odborníků je situace s Note 7 výjimečná – žádný výrobce dosud nestahoval miliony výrobků, které měli majitelé okamžitě přestat používat. Bylo by s podivem, kdyby všichni nejprve svá data řádně vymazali, vzhledem k nebezpečí popálenin při užívání přístroje. Za spolehlivé odstranění dat by tedy měl být odpovědný výrobce. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?