Hlavní navigace

Mladí vědci převzali cenu Josepha Fouriera za výzkum v oblasti počítačových věd

27. 6. 2017

Sdílet

Společnost Atos IT Solutions and Services udělovala cenu Josepha Fouriera za projekty v oblasti počítačových věd. Vítězem se stal Jan Zapletal z Technické univerzity Ostrava za výzkum v oblasti paralelní implementace metody hraničních prvků, která může sloužit například k matematickému modelování zvukových či elektromagnetických vln. Kromě peněžité odměny získal možnost stáže na prestižním vědeckém pracovišti ve Francii.

„Výhry v soutěži o cenu Josepha Fouriera si velmi vážím. Ocenění mě motivuje k dalšímu výzkumu efektivních implementací numerických algoritmů a věřím, že stáž na výzkumné instituci ve Francii může vést nejen k rozšíření znalostí, ale zároveň k budoucí spolupráci nad společnými tématy,“ řekl k ocenění Mgr. Ing. Jan Zapletal, Ph.D.

Smyslem ceny Josepha Fouriera je podpora mladých vědců. Získat ji mohou nejlepší studenti doktorandského studia a mladí vědečtí pracovníci v oblasti informatiky a výpočetních věd se speciálním zaměřením na návrh nebo využití výpočetně náročných algoritmů a metod, simulací a modelování či manipulaci s velkými objemy dat pro potřeby vědy a výzkumu ve veřejné i komerční sféře. Letošní ročník byl již sedmý v pořadí.

Dalšími oceněnými byli Ing. Lukáš Krasula, Ph.D z Českého vysokého technického učení v Praze a Ing. Jakub Sochor z Vysokého učení technického v Brně. Zvláštní cenu získal Ing. Radek Hrbáček z Vysokého učení technického v Brně.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality