Hlavní navigace

Nový certifikační program označí vyhovující HDMI kabely

6. 10. 2015

Sdílet

Také jste si mysleli, že nezáleží na tom, který HDMI kabel si vyberete? Chyba. Starý bonmot o tom, že HDMI kabel buď funguje nebo nefunguje, protože u digitální technologie je buď všechno nebo nic, je mýtus. Nekvalitní HDMI kabel může zhoršovat kvalitu přenášeného signálu, což se na obrazu projeví jako „sněžení“. Mizerný HDMI kabel, zvláště pokud je dlouhý, může způsobovat i problémy, které přímo nevidíte – balastní elektromagnetické vlnění, které  takový kabel vysílá, může například rušit Wi-Fi síť.

Na krátké vzdálenosti a u běžného video signálu obvykle nenastává žádný problém, avšak na delší  vzdálenosti a u videa v rozlišení 4K s 60 snímky za sekundu a velkým dynamickým rozsahem, u vícekanálového HD audia nebo dokonce Ethernet se každý nedostatek může výrazně projevit. Podle normy by kabel standardu HDMI 2.0 měl podávat vysoce spolehlivý  výkon v celé 18Gbit/s šířce pásma.

Skupina HDMI Licensing LLC, která vyvíjí a spravuje standard HDMI, oznámila, že pro kabely zavedla nový certifikační program. Chtějí-li mít zákazníci jistotu, stačí kupovat kabely s nálepkou „HDMI Premium Certified Cable“. Takové kabely prošly laboratorními testy a mají zaručenou celou šířku pásma 18 Gbit/s a velmi nízkou úroveň záření. Je však nutné počítat s tím, že testy jsou pro výrobce zcela dobrovolné a plně hrazené, takže náklady se nejspíš projeví na ceně pro koncové zákazníky.

Certifikační program pro HDMI kabely je výrobcům k dispozici od konce září a první certifikované kabely by se měly objevit na trhu v prvním čtvrtletí 2016. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?