Hlavní navigace

Obnova po útocích na virtuální prostředí je dvakrát dražší než na fyzické

7. 9. 2015

Sdílet

Uvedená zjištění vyplývají z celosvětového průzkumu Kaspersky Lab a B2B International o zabezpečení virtuální infrastruktury z roku 2015. Ta byla provedena mezi 5 500 společnostmi z 26 zemí světa včetně České republiky.

Podle průzkumu se stejný vzorec objevuje jak u velkých, tak i u malých a středních podniků. Malé a střední firmy v případě útoku na jejich fyzickou infrastrukturu uvedly škodu v průměru více než 26.000 dolarů. Pokud se napadení týkalo i virtuální infrastruktury, částka stoupla téměř k 60.000. Hlavním důvodem dodatečných nákladů při narušení bezpečnosti virtuálních prostředí je to, že většina podniků je užívá pro své klíčové operace. 62% společností má tendenci svěřit svým virtualizačním platformám ty nejkritičtější obchodní procesy.

Zatímco útok na fyzické uzly vede v 36% případů k dočasné ztrátě přístupu ke kritickým obchodním informacím, při zasažení virtuálních serverů a desktopů se toto procento téměř zdvojnásobí (66%). Útoky ovlivňující virtuální prostředí také častěji vyžadují dodatečné náklady na experty třetích stran. Podniky si musejí vyžádat pomoc nejen IT konzultantů, ale také právníků či specialistů řízení rizik.

Komplexnost bezpečnostních opatření ve virtuálním prostředí a chybné vnímání hrozeb jsou dalšími dvěma prvky zvyšujícími náklady na obnovu. 42% společností věří, že bezpečnostní rizika v tomto prostředí jsou značně nižší, než v prostředí fyzickém. 45% podniků pak uvedlo, že řízení bezpečnosti ve virtuálním prostředí vnímají jako problematické. A pouze 27% respondentů implementovalo bezpečnostní řešení speciálně navržené pro tato prostředí. Analytici Kaspersky Lab proto doporučují používat bezpečnostní řešení přizpůsobené virtuálnímu prostředí.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?