Hlavní navigace

Oracle nabízí první autonomní databázový cloud

9. 11. 2017

Sdílet

Platforma využívá strojové učení, čímž se eliminuje nutnost lidské práce, odpadají lidské chyby i ruční ladění databáze. Oracle Autonomous Database Cloud díky tomu nabízí bezkonkurenční dostupnost, vysoký výkon i zabezpečení, to vše navíc s nižšími náklady.

„Jde o naši nejdůležitější novinku v letošním roce,“ uvedl Larry Ellison, předseda představenstva a technologický ředitel (CTO) společnosti Oracle. „Platforma Oracle Autonomous Database Cloud plně využívá výhod automatizace. Díky tomu můžeme zákazníkům garantovat dostupnost služby 99,995 %, tj. méně než 30 minut výpadků ročně.“

Služba Oracle Autonomous Database Cloud nevyžaduje ruční ladění, nasazování záplat a aktualizací ani ruční údržbu databáze. Platforma Oracle Autonomous Database Cloud je určena pro provádění úloh řady typů včetně transakcí, smíšených úloh, datových skladů, úložišť dokumentů, analýzy grafů, aplikací v rámci poboček firem i aplikací internetu věcí (IoT).

Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud je nová cloudová služba společnosti Oracle, využívající technologie automatizace databáze Oracle. Díky strojovému učení nabízí tato služba platformu pro datové sklady, kterou lze snadno nasadit, a poskytuje bezkonkurenční výkon a spolehlivost. Automatizace minimalizuje potřebu ruční práce databázových administrátorů, kteří se díky tomu mohou věnovat implementaci strategických podnikových cílů.

„Všechny organizace se dnes snaží využívat obrovského množství dat, která vytváří digitální ekonomika. Není překvapením, že společnost Oracle se svou historií vedoucího hráče na trhu s databázovým softwarem uvádí i platformu příští generace pro řízení dat,“ komentuje Carl Olofson, viceprezident pro výzkum ve společnosti IDC. „Platforma Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud je navržena tak, aby maximálně využívala předností nové databáze Oracle, její pružnost, škálovatelnost i jednoduchost. Podniky mohou díky tomu získat ze svých dat větší hodnotu a modernizovat způsoby řízení dat.“

Tradiční cloudové služby vyžadovaly složitou ruční konfiguraci, kdy databázoví specialisté museli navrhnout distribuci klíčů dat, třídění klíčů, vytváření indexů, reorganizaci dat i kompresi. Platforma Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud naproti tomu využívá jednoduchý přístup „load and go“. Uživatelé specifikují tabulky, načtou data a již během několika sekund lze spustit databázové úlohy. Není třeba provádět žádné ruční ladění.

Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud dokáže alokovat zdroje pro nové datové sklady libovolné velikosti v řádu sekund. Přidělování výpočetního výkonu i úložišť pro jednotlivé úlohy funguje nezávisle na sobě a bez přerušení provozu. Zákazníci díky této pružnosti platí opravdu jen za zdroje, které jejich databázové úlohy vyžadují, ať už tyto nároky rostou nebo klesají.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?