Hlavní navigace

Počítač nebude nikdy schopný dělat celou mou práci, myslí si 65 % lidí

17. 3. 2017

Sdílet

Vyplynulo to z výzkumu společnosti Monster, která lidem položila tuto otázku: Do kdy si myslíte, že díky automatizaci bude počítač nebo robot schopný dělat veškerou vaši práci?

Nejvíce respondentů uvedlo, že počítač nikdy nebude schopný dělat celou jejich práci. Takto odpovědělo 65,46 % dotázaných. 13,17 % respondentů se domnívá, že počítač bude schopný jejich práci dělat za více než 10 let. Necelých 10 % lidí (9,65 %) se nechalo slyšet, že počítač jim vezme práci během 5 - 10 let. Do pěti let zastane počítač práci u 6,07 % lidí. Nejmenší skupina dotázaných, konkrétně 5,65 %, prohlásila, že robot je schopný udělat celou jejich práci už nyní.

„Je zjevné, že navzdory všem současným diskusím o tom, že chybějící pracovní síla bude nahrazována stroji, budou zaměstnanci i v nadcházejících letech tím nejhodnotnějším, na co se zaměstnavatelé budou moci spolehnout. Firmy se nepochybně budou snažit zautomatizovat část svých vnitřních procesů, ale bez odborně proškolených kolegů se obejít nemohou,“ komentuje výsledky výzkumu Petr Kubačka, ředitel Monster Career CZ.

Na stejné otázky zjišťoval Monster odpovědi již v roce 2015. Také tehdy většina (62 %) dotazovaných prohlásila, že se domnívají, že počítač nikdy nebude schopný dělat celou jejich práci.

Dotazování se uskutečnilo v závěru roku 2016. V rámci výzkumu bylo dotázáno 8.142 lidí z USA, Německa, Kanady, Francie a Finska.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality