Hlavní navigace

Pravidla Googlu na ochranu soukromí se prošetřují již v šesti zemích EU

2. 4. 2013

Sdílet

Důvodem, proč se Google dostal do hledáčku institucí, které mají ochranu soukromí ve svém referátu, je jednotná verze pravidel, kterou tento IT gigant zveřejnil již 1.3.2012. Tato pravidla byla kritizována z více stran, ovšem zatím nedošlo k jejich změně. První šetření proběhlo pod gescí Francouzské národní komise pro informatiku a právo (CNIL). Výsledkem závěrečné zprávy byl požadavek změnit pravidla tak, aby se dostala do souladu s legislativou v EU. Report byl publikován 26.10.2012 s tím, že by Google měl přikročit k nápravě v termínu přibližně čtyř měsíců.

Následně se však situace dostala do mrtvého bodu, kdy Google tvrdil, že na námitky CNIL odpověděl dostatečně, zatímco pozice EU je opačná. Nyní již začalo v šesti evropských státech další šetření, které má navázat na původní zprávu CNIL. Zkoumat se bude především to, do jaké míry jsou pravidla Googlu konformní s EU direktivou na ochranu dat (European Data Protection Directive). Konkrétní opatření vůči Googlu v jednotlivých zemích pak budou záviset na tom, jakým způsobem je v jednotlivhých zemích EU direktiva implementována do národní legislativy.

Bohužel uvedené ukazuje slabiny možnosti společného postupu. I když existuje společná pracovní skupina (A29WP - Article 29 Working Party) a společná direktiva na ochranu osobních dat, implementace pravidel do právních řádů jednotlivých suverénních států je individuální. Díky tomu je obtížné vytvořit jednotnou frontu postupu vůči Googlu. Místo toho se patrně bude nákladně zkoumat situace souladu či nesouladu pravidel na ochranu soukromí Googlu s právními úpravami v jednotlivých zemích.

Zdroj: IDG News Service

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?