Hlavní navigace

Projekt Ara: modulární smartphone s díly z 3D tiskárny

25. 11. 2013

Sdílet

Zatím je to ovšem koncept, se kterým přišla Motorola a který zatím nese označení Projekt Ara. Motorola předpokládá, že by díky projektu Ara mohla dodávat zakázkově konfigurovatelné smartphony, jejichž individuální komponenty by se tiskly na 3D tiskárnách. Nejde však jen o desginové tvary, nepůjde jen o obdobu výměnných pouzder. Konfigurovat by se měly i funkční součásti, přičemž skládání telefonu by mělo připomínat známou stavebnici Lego. Příkladem takového doplňkového modulu by mohla být třeba externí anténa se samostatným napájením, která by po připojení šetřila energii hlavní baterie. Pro vývojové práce na projektu Ara Motorola zaangažovala holandského designéra Davea Hakkense, který autorem konceptu smartphonu na bázi open-hardwaru s názvem Phonebloks.

Přestože se zatím jedná o koncept bez upřesněného časového plánu pro konkrétní vstup na trh, Motorola již podepsala dohodu se společností 3D Systems, která zajistí výrobu modulárních a idnidvidualizovaných součástí technikou 3D tisku. Je jasné, že Motorola bude muset urazit ještě pěkný kus cesty. Využití 3D technologie je sice vynikající nápad, ale protože prakticky řeší jen výrobu mechanický částí, je to jen část problému při realizaci modulárního smartphonu.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ Google si myslí, že si necháme vytetovat mikrofon na hrdlo, .abychom mohli pohodlněji telefonovat. Alespoň tak to vyplývá z patentové přihlášky, kterou mobilní divize Googlu Motorola podala tento měsíc
→ Google dokončil akvizici Motoroly. Co bude dál?

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?