Hlavní navigace

Seagate nabízí speciální 8TB pevný disk pro záznam videa v HD z desítek kamer zároveň

5. 11. 2015

Sdílet

Společnost Seagate představila nového rekordmana mezi pevnými disky – 8 TB disk uzpůsobený speciálně pro nahrávání videa. Na jeho vývoji úzce spolupracovala s předními výrobci zařízení pro kamerový dohled.

Nový 3,5palcový, šestiplotnový 8TB Surveillance HDD, který se bude prodávat za cenu v přepočtu okolo 10 tisíc korun, je určený k ukládání videa ve vysokém rozlišení až z 64 kamer zároveň. Postavený je tak, aby zvládal nepřetržitý provoz.

Výrobce při představování nového modelu připustil, že jeho předchůdci nezvládali enormní nároky na zápis dat u dnešních síťových videorekordérů. Dalším problémem u nich bylo přehřívání v serverových skříních a vibrace z větráků, což ovlivňovalo čtecí hlavy.

Nový 8TB pevný disk řady Surveillance má nižší příkon než disky řady Enterprise (9 W oproti 10 W) a rotační snímače, které tlumí vibrace při použití v síťových vícediskových záznamových zařízeních. Disk by měl vydržet zápis až 550 TB dat za rok, což znamená, že data je možné neustále bezchybně přepisovat.

Společnost Seagate na trh uvedla první 8TB 3,5" pevné disky na světě v loňském roce. Disky byly určené pro disková pole v datových centrech a využívaly technologii SMR, která umožnila zhustit záznam na plotnách nejméně o 25 % a překonat dřívější bariéru 4 TB. Seagate věří, že s pomocí SMR dokáže do roku 2020 vyrobit disky s kapacitou až 20 TB. SMR pracuje s tzv. šindelovým záznamem, kdy se datové stopy překrývají na plotně jako šindele na střeše, na rozdíl od rovnoběžných stop u kolmého zápisu.

Disk bude dodáván s tříletou zárukou včetně služby záchrany dat při selhání disku nebo jeho poškození fyzikálními vlivy nebo počítačovými viry.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality