Hlavní navigace

Taiwanská firma: Skleněné smartphony již letos

7. 2. 2013

Sdílet

„Stane se tak koncem roku 2013,“ řekl ve středu, kdy představil první prototyp takového zařízení. „Věřte mi.“

Prototyp nicméně nebyl funkční. Všechny komponenty použité v telefonu samozřejmě nemohou být neviditelné, skleněná technologie společnosti však umožní to, aby byla průhledná alespoň část smartphonu, zbytek bude podle společnosti zakryt [jiným než skleněným] pláštěm.

Na rozdíl od dnešních smartphonů, které bývají zpravidla kryty plastovým nebo kovovým pouzdrem a jsou vyplněny neprůhledným systémem obvodů, Polytron výrobcům telefonů předkládá návrh, aby své produkty tvořili ze speciálně vyrobeného skla obsahujícího téměř neviditelné elektrické obvody, což je systém, který má firma patentovaný. Výsledkem je transparentní efekt, který umožňuje pohled skrz telefon.

Yu, hlavní manažer Polytronu, se pochlubil prototypem vyrobeným z lehkého skla. Některé komponenty jako baterie, fotoaparát a paměťová karta jsou stále viditelné, zbytek telefonu, včetně displeje, je však průhledný.

Polytron je dceřinou společností americké firmy Polytronix a zaměřuje se na technologii skla. Jedním z hlavních produktů společnosti je Polyvision Privacy Glass, sklo, které můžete stisknutím tlačítka přepínat mezi úplnou průhledností a téměř neprostupnou zakalenou bělobou.

Polytron se zaměřuje hlavně na sklo pro stavební projekty, Yu však věří tomu, že technologie společnosti může být využita také pro oblast elektroniky. Sám ve středu ukázal také téměř průhledný USB flash disk, který se také začne prodávat koncem letošního roku. A také systém reproduktorů, který je usazený do tenkého plátku skla.

Další společnosti jako Samsung, LG a Fujitsu ukázaly podobné koncepty, jako dvoustranné transparentní dotykové displeje pro telefony nebo průhledné displeje pro notebooky. Yu řekl, že zatím netuší, kolik bude transparentní telefon stát koncové zákazníky. Věří však, že technologie jeho firmy pomůže transparentní elektronické produkty dostat na trh.

Zdroj: IDG News Service

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?