Hlavní navigace

Telefónica neuspěla s pokusem zastavit aukci kmitočtů

31. 10. 2013

Sdílet

Největší domácí telekomunikační operátor nesouhlasil s některými klauzulemi nadcházející aukce kmitočtů pro sítě 4. generace. U Měského soudu v Praze proto podal návrh na předběžné opatření, kterým by se měla aukce minimálně odložit. Hlavní výhrada Telefóniky je proti vyhrazení části pásma v kmitočtu 800 MHz pro nového (čtvrtého) hráče na trhu a také povinnost vnitrostátního roamingu (sdílení sítí). Uvedené podmínky se nelíbí ani ostatním dvěma stávajícím operátorům a všichni tři si svorně stěžovali i u Evropské komise.

T-Mobile navíc již dříve váhal, zda se mu vyplatí, aby se vůbec aukce o kmitočty pro sítě 4G zúčastnil. Vodafone se také podobně jako Telefónica snažil o zastavení aukce soudní cestou a obě firmy se obrátily i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Boje probíhají i mezi operátory. Tento týden se Telefónica a T-Mobile dohodly na sdílení stávajících sítí 3G a GSM. Touto dohodou se zase cítí poškozen Vodafone, který to bere také jako nový argument pro zastavení aukce. ČTÚ je ale neoblomný a trvá na tom, že aukce by měla začít 11. 11. 2013.

Čtěte také:
→ ČTÚ při aukci kmitočtů trvá na zvýhodnění nových hráčů
→ T-mobile váhá se vstupem do aukce ČTÚ o nová pásma
→ Vládou schválená strategie Digitální Česko 2.0 přispěje k rozvoji rychlého internetu

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?