Hlavní navigace

Tři procenta Čechů již byla okradena při platbách online

24. 4. 2017

Sdílet

Zkušenost s krádeží peněz při internetových platbách mají již tři procenta Čechů. Jak zjistila společnost ESET prostřednictvím průzkumu mezi uživateli domovské stránky Seznam.cz, oběti téměř vždy přišly o částku do pěti tisíc korun. Většina okradených situaci reklamovala a polovině z nich se peníze vrátily zpět. Další alarmující skutečností bylo zjištění, že většina uživatelů, kteří se před nákupem registrují, používá stejné přihlašovací údaje pro více služeb.

„Všichni, kdo se stali obětí krádeže přes internet, používají dvoustupňové ověření. Z průzkumu není zcela zřejmé, zdali ho začali používat po své zkušenosti s krádeží, anebo ho používali už v době krádeže,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. Dvoufaktorové ověření využívá nejen klasické heslo, ale také jednorázově generovaný kód, který uživateli přijde na mobilní telefon nebo e-mailem. Tento způsob ověřování identity využívá při internetových platbách 82 procent dotázaných.

Většina respondentů, přesně 81 procent, již někdy vyzkoušela platbu přes internet. Platební kartu v tomto případě využívají spíše mladí lidé a muži s vyšším vzděláním, zatímco ženy a lidé ve středním věku a z malých obcí preferují platbu převodem z účtu. Pokud Češi platí kartou, 83 procent z nich má nastaven limit pro internetové platby. Zhruba šestina dotázaných (17 procent) sdílí svoji platební kartu pro online nákupy v rámci rodiny. Ukazuje se také, že Češi sami nahrávají zlodějům, protože překvapivě často ukládají do různých mobilních nákupních aplikací svoji platební kartu. Činí tak víc než pětina lidí, většinou mladších 24 let.

Internetové platby při nákupech v e-shopech však stále zaostávají za klasickou platbou na dobírku nebo při osobním vyzvednutí. Tyto formy úhrady zboží má oblíbeno sedm z deseti Čechů, zatímco kartou online takto platí zpravidla polovina lidí. Češi většinou nakupují v českých e-shopech, třetina ale pravidelně využívá internetové obchody v Číně a Hongkongu, téměř čtvrtina v zemích Evropské unie a desetina ve Spojených státech.

Na zabezpečení počítače nebo notebooku, z něhož objednávají a platí zboží, myslí naprostá většina Čechů. V případě počítačů využívá služeb antivirových společností 94 procent respondentů, u notebooků to je 92 procent. Mnohem benevolentněji se Češi chovají na tabletech a chytrých mobilních telefonech, které chrání jen v necelých 60 procentech případů. Polovina lidí se při využívání e-shopů registruje. Pokud tak činí, používají ale většinou stejné nebo podobné přihlašovací údaje jako u jiných internetových účtů.

Průzkum společnosti ESET a portálu Seznam.cz se uskutečnil formou online dotazníku, který mezi 18. a 23. lednem 2017 vyplnilo 1.356 respondentů. Vážení bylo provedeno při kvótách na pohlaví, věk a vzdělání.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality