Hlavní navigace

Twitter koupil přes 900 patentů od IBM, chtěl se vyhnout žalobě

3. 2. 2014

Sdílet

IBM vydala prohlášení, podle kterého zmíněný balík patentů koupil Twitter již v prosinci 2013. Zakoupením práv ukončil Twitter spor s IBM ohledně neoprávněného užívání duševního vlastnictví. IBM je největším držitelem patentových přihlášek v USA a v jejím portfoliu je jich přes 41.000.

IBM zřejmě již od počátku šlo ne o soudní spor, ale o smír a o ekonomické vyrovnání, ke kterému nakonec došlo. Mezi patentované technologie, které Twitter měl neoprávněně používat, patřilo efektivní vyhledávání URL adres, zobrazování reklamy v interaktivní službě a programoví zjišťování společných kontaktů. V rámci smírného řešení tedy nakonec Twitter koupil rozsáhlý balík patentů, které bude moci využít při implementaci svých služeb. Podrobnosti ohledně výše částky nebyly sděleny.

IBM se o svá práva přihlásila krátce poté, co Twitter vstoupil na burzu. Není to ojedinělý případ, i Facebook koupil od IBM balík patentů v souvislosti se svým vstupem na burzu. Ostatně i Google, který je sám velmi aktivní v přihlašování vlastních patentů, jich koupil od IBM asi tisícovku.

Zdroj: IDG News Service

Čtěte také:
→ IBM již dvacet let dominuje v počtu získaných patentů
Společnost IBM registrovala v roce 2012 rekordních 6.478 patentů. To ji řadí již podvacáté za sebou na první místo v počtu patentů přihlášených ve Spojených státech amerických.
→ Google de facto nechá určité patenty k volnému použití
Společnost Google se zavázala, že nebude podávat žaloby na uživatele open-source či vývojáře v případě některých patentů, které konkrétně specifikovala. Podle analytika není tento závazek překvapivý, protože licencování patentů není obchodním modelem společnosti.

G+

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?