Hlavní navigace

WikiLeaks: se státy nespolupracujeme

25. 10. 2016

Sdílet

Vyjádření rady přišlo poté, co úřad amerického prezidenta Baracka Obamy začal tvrdit, že WikiLeaks a další stránky zveřejnily údajně hacknuté e-maily pod vedením Ruska.

Na WikiLeaks se objevily uniklé e-maily z Demokratické národní komise, které ukázaly, že strategická a fundraisingová komise Demokratické strany preferovala při nominacích na prezidenta USA Hillary Clintonovou před jejím rivalem, senátorem Bernie Sandersem. Web publikoval také zprávy z účtu Johna Podesty, šéfa volební kampaně Clintonové, které by pro kandidátku mohly být nepříjemné.

„Aktuální prozrazení údajně hacknutých e-mailů na webech typu DCLeaks.com a WikiLeaks a online postavou Guccifer 2.0 jsou konzistentní s metodami a motivacemi úsilí řízeného Ruskem,“ uvádí ve svém vyjádření americký úřad pro vnitřní bezpečnost (NHS).

WikiLeaks se proti tomu ohradili na Twitteru, kde oznámili, že je spekulativní tvrdit, že e-maily, které zveřejnily, byly hacknuté, neboť mají pro dané informace mnoho zdrojů a „neuvedli metody využité pro získání jednotlivých částí.“

Na WikiLeaks se v neděli objevila šestnáctá část „Podesta E-mailů,“ které, jak se ukázalo, budou mít nepříjemné důsledky pro kampaň Clintonové. Redakční rada nicméně oznámila, že zakladatel WikiLeaks Julian Assange nepodporuje ve volbách žádného z kandidátů.

Podle WikiLeaks bylo Assangovo internetové připojení přerušeno Ekvádorem poté, co unikly proslovy Clintonové na akcích Goldman Sachs. Už dříve web řekl, že připojení bylo „záměrně přerušeno státní mocí.“

Assange získal ekvádorský azyl v roce 2012 poté, co proklouzl na ambasádu země v Londýně, kde se dosud nachází ze strachu před zatčením britskou policií. Policie oznámila, že v případě, že Assange vyjde z ambasády, musí jej zatknout, aby jej vydala do Švédska, kde čelí vyšetřování kvůli údajným sexuálním deliktům. Assange a jeho podporovatelé tvrdí, že ze Švédska by putoval do Spojených států, které by jej obvinily ze špionáže.

Ekvádorská ambasáda v Londýně obhajovala přerušení Assangova internetu, neboť země prý nechce zasahovat do voleb v jiných zemích. „Vláda Ekvádoru respektuje princip ne-intervence v záležitostech druhých zemí,“ oznámila ambasáda v oficiálním prohlášení.

Redakční rada WikiLeaks v neděli oznámila, že Assange nepřenesl dokumenty spojené s americkými volbami z ambasády. Podle ní je její „novinářská práce“ publikována z velkých datových center umístěných mimo jiné v Německu, Nizozemí, Norsku a Francii. „WikiLeaks nikdy nepublikovalo z jurisdikce Ekvádoru a nemá to v plánu,“ dodala rada.

Zdroj: CIO.com

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality