Hlavní navigace

Registr vinic byl rozšířen o správu vín originální certifikace

1. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Ministerstvo zemědělství rozšířilo Portál farmáře, konkrétně Registr vinic, o nové funkce pro správu a vydávání rozhodnutí u vín originální certifikace (VOC).

Vinaři, kteří jsou členy jednoho z pěti sdružení/spolků VOC, tak nyní mohou prostřednictvím Registru vinic jednoduše elektronicky žádat o zatřídění VOC. Na žádost nově navazuje i rozhodnutí příslušného sdružení/spolku VOC o zatřídění daného vína, které probíhá rovněž v elektronické formě. Šikovným pomocníkem v procesu zatřídění VOC jsou pak kontrolní upozornění. Ta se automaticky generují z dat dostupných v Registru vinic, který technologicky spravuje společnost CCV Informační systémy. Jak vinaři, tak i příslušná sdružení VOC díky tomu okamžitě vědí, zda dané víno splňuje kvalitativní kritéria pro udělení značky VOC. Jedná se například o cukernatost hroznů, povolené limity množství alkoholu apod.

S podporou ministerstva

Zprovozněním nových funkcí v Registru vinic deklaruje Ministerstvo zemědělství svůj dlouhodobý zájem na podpoře VOC, jak potvrzuje Ing. Antonín Králíček, vedoucí oddělení pro víno: „Vína originální certifikace vnímáme jako důležitý alternativní systém označování vín, který se plně soustředí na získání toho nejlepšího, co daná odrůda v místě jejího pěstování nabízí. Chceme proto podporovat originalitu a nejvyšší kvalitu vín originální certifikace například i zjednodušením procesu jejich zatřídění a kontroly v rámci Registru vinic.“

Garantovaná výjimečnost

Příznačnou vlastností VOC je, že se k jejich výrobě používají pouze takové hrozny, které pocházejí výhradně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Tento přísný výběr poloh spolu s originálním půdním složením dává vínům jedinečné vlastnosti. Označení VOC tak pro zákazníka znamená nejvyšší kvalitu vín vyprodukovaných z nejtypičtějších odrůd daného vinařského regionu včetně jistoty jejich charakteristických chutí a vůní. „Značka VOC pomáhá spotřebitelům odlišit chuťově a celkovou kvalitou jedinečná vína, která mohou být vyráběna pouze z vybraných a registrovaných viničních tratí a musí vykazovat originální regionální charakter,“ říká Bio vinař Ing. Petr Marcinčák, jeden ze zakladatelů sdružení VOC Mikulov, které jako apelační systém VOC působí už od roku 2011.

Jedinečnost VOC potvrzuje i skutečnost, že jejich výroba představuje jen zlomek produkce vína v ČR (2 750 hl zatříděných vín s označením VOC v loňském roce činí necelých 0,6 % celkové roční produkce). Hodnoty značky VOC jsou si však - kromě zákazníků - vědomi i samotní vinaři. Oproti jediné oblasti VOC v roce 2009 (VOC Znojmo a produkce jen 677 hl) přibyly během následujících let další čtyři (Mikulov, Modré Hory, Pálava a nejnověji Blatnice). Dohromady tak v současné době reprezentují to nejlepší z produkce 85 vinařských subjektů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Pokud se týká skladby vinic v rámci 12 pěstovaných odrůd VOC, nejrozšířenějšími jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené, Svatovavřinecké a Ryzlink vlašský. Celková plocha zařazených skladeb je mírně nad 1 000 ha z celkových více než 17 000 ha registrovaných vinic na území ČR,“ doplňuje Ing. Lukáš Peterka z CCV Informační systémy.

Další info: www.registrvinic.cz

Byl pro vás článek přínosný?