Hlavní navigace

5 věcí, které si odneseme z CES 2013 (3.)

19. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Veletrh CES 2013 přišel a zase odešel. Kromě toho, že si příště obujeme pohodlnější boty, jsme se naučili i jiné věci, tentokrát týkající se účelu návštěvy této akce, jedné z nejvýznamnějších v oblasti spotřební elektroniky.

Předchozí díl

Domácnost je stále chytřejší

CES 2013 viděl spoustu různých společností snažících se upoutat pozornost na trhu propojené domácnosti.

Stále více zařízení v domácnosti je připojených k internetu kvůli vzdálenému přístupu. Může se sem řadit například kontrola zhasnutí všech světel či reakce na upozornění ze strany bezpečnostního systému.

Společnost Lowe's představila chytré domácí produkty včetně takových, které sledují domácí mazlíčky a poskytují komunikační možnosti starším či handicapovaným lidem, kteří mohou potřebovat příležitostnou asistenci.

Chytrá ledničkaTrh technologií propojené domácnosti si taktéž získal pozornost ze strany startupů. Společnost zvaná Enado na scéně Startup America ukázala své řešení centralizovaného ovládání pro propojené domácí spotřebiče, které se zaměřuje na průřez ohromnou škálou mobilních aplikací, které nabízejí ovládání jednotlivých domácích zařízení.

Tento trh by měl v několika příštích letech významně růst, neboť rostou i ceny za energie a domácnosti začínají rozeznávat potenciál chytrých řešení správy domácí energie.

Řešení zapeklitého problému životnosti baterie

S tím, jak jsme stále závislejší na mobilních zařízeních, se energie z baterií stala komoditou. Několik společností pracujících v několika různých odvětvích ukázalo na CES svá řešení tohoto problému.

Zmíněná tisková konference Intelu o ultraboocích také zahrnovala jednu skvělou zprávu – příští generace procesorů pro ultrabooky sníží svou spotřebu energie na 7 wattů. Aktuální ultrabooky byly velebeny za spotřebu pouhých 15 wattů. Takový pokles by mohl znamenat významný posun v životnosti baterie u tabletů a notebooků.

Wireless Power Consortium (WPC) mělo v tu chvíli na stánku širokou škálu bezdrátových technologií pro nabíjení smartphonů. Bezdrátový standard Qi, který WPC propaguje, nabízí skvělou kompatibilitu – jakékoliv mobilní zařízení s Qi technologií je totiž kompatibilní s jakýmkoliv energetickým zdrojem taktéž podporujícím Qi, a to nezávisle na výrobci.

To znamená, že můžeme očekávat, že uvidíme možnost bezdrátového zařízení pro všechny možné smartphony na různých místech. Na CES byly vystaveny i obaly pro chytré telefony, které byly při výrobě vybaveny technologií Qi, a jež tak tuto schopnost přenášejí i na populární smartphony jako je iPhone od Applu, které byly vytvořeny bez Qi. Integrací této technologie do obalu telefonu a zapojením obalu do iPhonu budete moci telefon nabít z jakéhokoliv zdroje pro bezdrátové nabíjení.

příloha_ovladnete_sva_data

Toyota nabídla další příklad. Svůj model Avalon pro rok 2013 vybavila bezdrátovou technologií nabíjení telefonů vestavěnou přímo do středové konzole vozu. Lidé z Fulton Technologies zase představili technologii přenosu energie z jednoho zařízení na druhé, která jednomu telefonu s plnou baterií umožňuje sdílet část energie s jiným telefonem, jenž je těsně před vypnutím.

Nebude trvat dlouho, a stejné schopnosti budou mít i tablety. Bas Fransen, ředitel pro marketing společnosti ConvenientPower, říká, že práce na rozšíření Qi standardu na zařízení se střední spotřebou, to znamená na ta, které spotřebovávají do 15 wattů energie. Na stánku WPC se již objevil i bezdrátový dok pro nabíjení tabletů od Texas Instruments, nicméně představitelé společnosti řekli, že tato technologie nebude v nejbližší době komerčně dostupná.

Byl pro vás článek přínosný?