Hlavní navigace

10 způsobů, jak využít AI v chytrých telefonech

28. 3. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: (c) petrovich12 - Fotolia.com
Funkce založené na umělé inteligenci (AI) se podle analytiků společnosti Gartner stanou tím hlavním způsobem, jak budou jednotliví výrobci na trhu odlišovat svá zařízení a oslovovat nové zákazníky i udržovat stávající. S tím, jak se bude trh chytrých telefonů postupně posouvat od prodeje technologických produktů k poskytování atraktivního a personalizovaného uživatelského zážitku, budou hrát AI řešení na chytrých telefonech v příštích dvou letech stále významnější roli.

Analytici Gartner předpovídají, že do roku 2022 bude 80 procent prodávaných telefonů vybaveno vestavěnými funkcemi založenými na AI – oproti 10 procentům v roce 2017. AI vestavěná přímo v telefonu je v současné době vyhrazena špičkovým modelům a poskytuje například lepší ochranu dat nebo úsporu baterie oproti plně cloudové AI, neboť data jsou uložena a zpracována lokálně.

„S tím, jak se chytré telefony postupně stávají komoditním zařízením, hledají výrobci nové způsoby, jak své výrobky odlišit,“ vysvětluje CK Lu, ředitel výzkumu společnosti Gartner. „Budoucí možnosti AI umožní chytrým telefonům se učit, plánovat a řešit problémy uživatelů. Nejde jen o to udělat chytrý telefon chytřejší, ale také rozšířit možnosti jeho majitele převzetím části kognitivních úloh. AI schopnosti chytrých telefonů jsou nicméně prozatím ve velmi raném stádiu.“

10 způsobů, jak využít AI v chytrém telefonu

„Během příštích dvou let se většinou budeme setkávat jen s jedním způsobem nasazení AI,“ říká Roberta Cozza, ředitelka výzkumu Gartner. „Časem ale začnou chytré telefony kombinovat dva či více způsobů využití AI a souvisejících technologií, zajišťujících lepší uživatelský zážitek.“

Analytici Gartner identifikovali 10 nejvýznamnějších způsobů, jak bude AI využívána výrobci v chytrých telefonech – s cílem zlepšit uživatelský zážitek:

1. „Digitální já“ sídlící na zařízení
Chytré telefony se v ještě větší míře stanou rozšířením svých uživatelů – schopné je rozpoznávat a předvídat další kroky. Budou chápat, kdo jste, co chcete, kdy to chcete, jak to chcete a vykonávat vaším jménem různé úkony.

„Váš telefon vás bude sledovat během celého dne, aby se naučil plánovat a řešit, co potřebujete,“ říká analytička Gartner Angie Wangová. „Využije k tomu své senzory, kamery a data tak, aby vše automaticky zvládal – například v připojené domácnosti může nastavit, kdy má robotický vysavač uklízet s ohledem na to, kdy není nikdo doma, nebo zapnout rýžovar 20 minut před vaším příjezdem domů.“

2. Autentizace a ověření identity uživatele
Klasické ověřování založené na heslech se stává stále složitějším a méně efektivním – vede ke zhoršení úrovně bezpečnosti, nepohodlí pro uživatele a vyšším nákladům. Bezpečnostní technologie kombinující strojové učení, biometrii a uživatelské chování budou praktičtější a samoobslužnější. Například chytrý telefon může zachytit a naučit se návyky svého majitele, jako je styl chůze, práce s dotykovou obrazovkou, skrolování a psaní – může tak průběžně monitorovat jeho identitu, aniž by se musel ptát na hesla nebo jiné ověření.

3. Detekce emocí
Systémy pro detekci emocí a jejich vyhodnocování umožňují chytrým telefonům detekovat, analyzovat, zpracovat a odpovídajícím způsobem reagovat na emoční stavy a nálady uživatele. Rostoucí míra využívání virtuálních osobních asistentů a jiných technologií postavených na AI využívaných v konverzačních systémech a rozhraních si vyžádá přidání emoční inteligence pro lepší chápání kontextu a vyšší kvalitu služeb. Výrobci aut mohou například použít čelní kameru chytrého telefonu, aby lépe chápali fyzický stav řidiče nebo vyhodnotili únavu s cílem zvýšit bezpečnost.

4. Chápání přirozeného jazyka
Průběžný trénink a hluboké učení AI na chytrých telefonech zlepší přesnost rozpoznávání hlasu i chápání konkrétních záměrů a požadavků uživatele. Například když uživatel řekne „je mi zima“, může zařízení na základě kontextu nabídnout koupi teplého oblečení online nebo prostě jen upraví nastavení topení v domácnosti. Jiným příkladem chápání přirozeného jazyka může být překladač hlasu na chytrém telefonu fungující (téměř) v reálném čase.

5. Rozšířená realita (AR) a AI zrak
Společně s iOS 11 Apple uvolnil také funkce ARKit, které nabízejí nové vývojářské nástroje pro snazší přidání AR do aplikací. Podobně také Google oznámil vývojářské nástroje ARCore pro Android a své plány zpřístupnit AR na asi 100 milionech zařízení Android do konce příštího roku – společnost také očekává, že prakticky všechny nové telefony s Androidem prodávané v příštím roce budou připraveny na podporu AR. Jedním z možných příkladů praktického využití AR jsou mobilní aplikace umožňující sběr dat a detekci chorob jako rakovina kůže nebo slinivky.

6. Správa zařízení
Strojové učení zlepší výkon zařízení i výdrž baterie v režimu stand–by. Díky řadě senzorů budou například chytré telefony schopné lépe chápat a učit se chování a návyky svého majitele – například kdy používá které aplikace. Telefon tak bude udržovat často používané aplikace spuštěné na pozadí a ty nepoužívané naopak vypne, aby šetřil paměť a baterii.

7. Osobní profilace
Chytré telefony jsou schopny sbírat data pro behaviorální a osobní profilování. Uživatelé tak mohou snáze získat ochranu nebo asistenci dynamicky – v závislosti na tom, jakou aktivitu vykonávali a prostředí, v němž se nacházeli (domov, auto, kancelář, volnočasová aktivita). Poskytovatelé služeb jako jsou pojišťovny se nově mohou zaměřit na uživatele spíše než na fyzická aktiva – například přizpůsobit výši pojistného konkrétnímu chování klienta za volantem.

8. Detekce a cenzura obsahu
Obsah, který nemá být zobrazován, může být automaticky detekován – nevhodné obrázky, videa či text mohou být označeny a aktivovány různá upozornění či alarmy. Detekční software může identifikovat libovolný obsah, který porušuje zvolená práva či pravidla. Například fotografování ve vysoce zabezpečených budovách nebo ukládání přísně tajných či citlivých dat na podnikem vlastněném chytrém telefonu povede k automatickému oznámení jeho IT oddělení.

9. Fotografie laděné na míru
Fotografie na míru znamenají například schopnost chytrých telefonů automaticky upravovat snímky způsobem, který odpovídá konkrétním estetickým požadavkům uživatele. Existují například odlišné estetické preference mezi Východem (kde lidé preferují světlejší podání pleti) a Západem (kde jsou žádoucí spíše opálenější tóny).

příloha_ovladnete_sva_data

10. Analýza zvuku
Mikrofon chytrého telefonu je schopen neustále naslouchat zvukům z okolního světa – AI vestavěná v zařízení je pak schopna zvuky identifikovat a dávat uživateli instrukce nebo automaticky spouštět určité funkce. Například pokud chytrý telefon slyší svého majitele chrápat, aktivuje jeho chytrý náramek, aby jej přiměl změnit pozici ve spánku.

Zdroj: Gartner, "Market Insight: 10 Use Cases for AI-Powered Smartphones to Generate New Business Opportunities."

Byl pro vás článek přínosný?