Hlavní navigace

12 rad pro stydlivé a nespolečenské IT experty (2.)

11. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Photo-K - Fotolia.com
Tím, že jste introvert, svět ani vaše kariéra nekončí. Pokud dnes ale chcete být úspěšní v IT byznysu, měli byste svou stydlivost přemoci a uvědomit si, že je v pořádku požádat o pomoc (či pomoc druhému nabídnout).

Předchozí díl

3. Začněte u svých předností

„Začněte vytyčením svých silných stránek,“ radí Elaine Varelas, ředitelka společnosti Keystone Partners. Introverti jsou většinou dobří posluchači, což je nesmírná výhoda. Přemýšlejte, jak to můžete použít jako svou přednost, co můžete nabídnout potenciálnímu zaměstnavateli a jak pomoci spolupracovníkům. Ptejte se sami sebe, co jsou vaše výhody? Máte určitě co nabídnout, jen si musíte uvědomit, co konkrétně.

4. Síla tkví v jednoduchosti

„Pokud jste teprve na začátku svého společenského přerodu, začněte s lidmi, s kterými se cítíte nejlépe. Můžete například začít u rodiny, u přátel, sousedů, bývalých spolužáku a spolupracovníků,“ říká Sampson.

5. Vytvořte si společenský plán

Podle Valerase je dalším krokem, jak se přiblížit lidem ve vašem okolí, společenská strategie. Odborníci radí, že nejlepší start pro introvertní lidi je začít pomalými krůčky.

„Pro vás může být pohodlnější začínat s komunikací jeden na jednoho. Pro účel tohoto typu komunikace si vytvořte seznam míst, kde můžete najít lidi, kteří jsou vhodní k tomuto účelu,“ tvrdí Valeras. Zde je sedm doporučení, která by mohla pomoci:

  • Vytyčte si své přednosti. Ať víte, jak můžete tyto silné stránky nabídnout ostatním.
  • Začněte s komunikací jeden na jednoho. Pro ty, kteří jsou velmi stydliví, je tento způsob nejjednodušší
  • Vytvořte si seznam míst, kde se můžete setkat s ostatními lidmi. Tento seznam se může skládat ze spolku bývalých spolužáků, rodiny a přátel.
  • Rozdělte si lidi do jednotlivých úrovní. Lidi rozdělte podle úrovně, jak složité je s onou osobností navázat kontakt.
  • Stanovte si pravidla. Určete si, komu budete volat, kolik lidí byste měli týdně kontaktovat a jak tyto lidi oslovit.
  • Buďte připraveni. Zajímejte se o přednosti i nedostatky daného člověka. Předem si rozmyslete, o čem se chcete bavit a připravte si seznam otázek, na které se zeptáte.
  • Poděkujte svým novým známým

6. Připojte se k internetovým skupinám a komunitám

Internet je pro ty, kteří si nejsou jisti komunikací z očí do očí, ideálním místem, kde začít. „Tento způsob pomáhá lidem hledající práci, aby získali sebevědomí, a dává jim možnost si vybudovat nové známosti ještě před samotným setkáním,“ říká Sampson.

příloha_ovladnete_sva_data

Vzestup sociálních médií velmi ulehčil výměnu zkušeností mezi lidmi, kteří mají stejné problémy a zkušenosti. I když Facebook je sociální síť číslo jedna, pro vaši situaci se vhodněji nabízí například LikedIn, kde lze najít skupiny, které radí, jak se zbavit trémy a nervozity.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?