Hlavní navigace

12 rad pro stydlivé a nespolečenské IT experty (3.)

12. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Tím, že jste introvert, svět ani vaše kariéra nekončí. Pokud dnes ale chcete být úspěšní v IT byznysu, měli byste svou stydlivost přemoci a uvědomit si, že je v pořádku požádat o pomoc (či pomoc druhému nabídnout).

Předchozí díl

7. Udělej to, o čem řekneš, že uděláš

Kolik je ztracených příležitostí kvůli planým slibům? Hodně. Nejen že nesplnění daného slova vás společensky shazuje, ale může vás i kariérně zničit. Pokud jste něco někomu slíbili, udělejte to bez větších průtahů.

8. Přidejte se k nějaké organizaci a navštěvujte její sezení

Přidejte se do skupiny zaměřující se na personální rozvoj. Choďte na skupinová setkání, i když budete jen poslouchat ostatní. „Zdaleka se nepovažuji za plachou osobu a mnohdy se nacházím v místnosti plné lidí, které neznám,“ tvrdí Tracy Cashman, generální manažerka IT skupiny v personální agentuře Winter Wyman. Docházení na podobná sezení, kde se mluví o věcech, které jsou vám blízké a které znáte, je obrovskou výhodou pro jednodušší zahájení konverzace.

Tímto způsobem máte možnost se setkat s lidmi stejných zájmů a navíc se členství v organizaci počítá do vašeho životopisu. „Členství a aktivita v příslušné organizaci může přispět k vašim přednostem,“ míní Mickey Mantle, spoluautor knihy „Managing the Unmanageable: Rules, Tools, and Insights for Managing Software People and Teams.“ Je to skvělý způsob, jak odborně a společensky růst.

Existuje zde mnoho příležitostí, jako jsou workshopy, kurzy a semináře. „Pokuste se nepřemýšlet o tom jako o práci, snažte si stanovit za cíl dvě až tři konverzace, nemusíte nutně mluvit s každým,“ radí Cashman.

9. Založte si vlastní blog

Ve svém blogu můžete demonstrovat odborné znalosti a vzbudit zájem u potenciálních zaměstnavatelů,“ říká Sampson. Váš aktivní blog může sloužit jako doplněk pro hlubší porozumění toho, co můžete nabídnout.

10. Připravte si vaši motivační řeč

„Připravte si 15-30 sekundovou řeč, ve které se prodáte. Měli byste se zmínit o tom, kdo jste, co děláte a jakým byste mohli být přínosem vašemu eventuálnímu zaměstnavateli,“ nabádá Sampson. Je jednodušší prolomit ledy, když máte něco předem připraveného. Nesmí to však znít nacvičeně. Nedělejte z toho vědu a vyzkoušejte si vaši řeč na někom, komu věříte.

11. Mějte při ruce svou vizitku

Příležitost navázat kontakt se může naskytnout kdykoliv a kdekoliv, proto je důležité mít při ruce vizitku. Na vizitce by mělo být napsáno vaše jméno, titul, kontakt a vaše profesní zaměření. „Také je důležité se ujistit, že váš životopis je aktuální. Nikdy nevíte, kdy se naskytne příležitost se prezentovat,“ tvrdí Sampson.

12. Uvolněte se před i po stresové situaci

příloha_ovladnete_sva_data

Cítíte se nesví ve společnosti?  Transcendentální meditace, jóga, tai-či nebo klasická meditace jsou užitečné nástroje pro uvolnění a vyčištění mysli. „Při technikách, jako jsou meditace, jóga a jiné cvičení, se uvolňují endorfiny, které redukují stres a vytváří pozitivní myšlení ve společenském slova smyslu,“ tvrdí Sampson. Najděte si něco, co vám pomáhá, a používejte to.

Konec

Byl pro vás článek přínosný?