Hlavní navigace

13 největších přešlapů Microsoftu (2.)

23. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.

Předchozí díl

Přešlap Microsoftu číslo 12: Otravní miláčci Bob, Clippy a Rover

Microsoft Bob, krycím jménem „Utopia“, je symbolizován velkou žlutou kuličkou s „nerdovsky“ vyhlížejícími brýlemi – a můžeme jej směle označit po Cimrmanovsku za skutečně velký krok stranou. Ve Windows 95, systému s rozhraním založeným na menu, vypadala Bobova hlavní obrazovka jako komiksový obývák s grafickými odkazy na textový procesor, finanční aplikaci, kalendář, „vizitkovník“, šekovou knížku a další programy. Po kliknutí na tvář se objevil program kalendář. Po kliknutí na obálku se spustil program e-mailu – Bob přišel se speciální nabídkou ve spolupráci s MCI Mail, v jejímž rámci, za pouhých pět dolarů měsíčně, mohl vlastník Boba odeslat až 15 e-mailů za měsíc zcela zdarma.

Zákazníci mohli přidávat dlaždice, tedy zkratky k novým aplikacím na svém „bobifikovaném“ počítači, a obrázky těchto zkratek se pak objevily v menu Start, tedy v onom komiksovém obýváku, v rámech obrazů nebo přepravních bednách. Obývací pokoj mohl být personalizován různými barvami, dekoracemi a tématy. Nepřipadá vám to příliš povědomé?

Samotný Bob vypadal trochu jako Bill Gates – minimálně do té míry, do níž může smajlík s brýlemi připomínat největšího filantropa světa. Microsoft Bob byl dodáván s komiksovými pomocníky různých vzhledů a osobností: patří sem krysa Scuzz („Už se o vás nemůže starat méně. Zřídkakdy nabízí pomoc.“); pes jménem Rover („Jednoduchá spolupráce, je přátelský a pomáhá. Snaží se být vaším nejlepším přítelem.“); kočka Chaos; červ Digger; želva Shelly; kávu pijící dinosaurus Java; a několik dalších.

Bob nežil příliš dlouho – byl vydán v roce 1995 a opuštěn o rok později. Zanechal však dostatečný odkaz – myslíme mimo jeho viditelné designové ovlivnění systému Windows 8.

Rover Bob MicrosoftKomiksový pomocník Rover z Boba se v nezměněné podobě objevil jako vyhledávací společník v průzkumníkovi systému Windows XP. Rover a jeho v podobném stylu vyvedení kumpáni – kouzelník Merlin, surfer Earl a (kurtizána?) Courtney – nabízeli pomoc při lokálním vyhledávání souborů a složek v počítači s „iXPéčky“.

Ještě rafinovanější byla energická kancelářská sponka známá jako Clippy. „Vypadá to, že píšete dopis s žádostí o výkupné. Potřebujete pomoci?“ objevilo se v Office 97. Clippy (a Dot, Hoverbot, Einsteina připomínající Genius, kočka Scribble, Power Pup, kočka Links, pes Rocky a Will jakože Shakespeare) byli součástí Office 97, 2000 a 2003. Microsoft se jich zbavil v roce 2007, když přišel s podobně sentimentálním rozhraním Ribbon, tedy stuha. Mimochodem zmiňujeme, že Clippy a spol. měl na starosti Steve Sinofsky.

příloha_ovladnete_sva_data

A další velký odkaz Microsoft Boba: Melinda French, produktová manažerka Boba, se stala v roce 1994, tedy v době finálního vývoje systému, paní Gatesovou. Melinda Gatesová je řídící silou nadace, kterou založila společně s manželem a která je dodnes jednou z nejznámějších nadací světa.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?