Hlavní navigace

13 největších přešlapů Microsoftu (5.)

26. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: pcworld.com
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.

Předchozí díl

Přešlap Microsoftu číslo 8: Windows Genuine Advantage

Jak kdysi nejbohatší softwarová společnost na světě nazývá své schéma ochrany proti kopírování? „Genuine advantage“, čili výhoda pravosti.

V blažených dnech Windows 95, 98 a 2000 musel každý, kdo instaloval systém, poskytnout instalačnímu programu sériové číslo. Tato sériová čísla nebyla porovnávána s žádnou nadřazenou databází, takže stejné sériové číslo mohlo být použito k instalaci libovolného počtu kopií Windows.

Se spotřebitelskou verzí Windows XP Microsoft přidal potvrzovací krok, kdy bylo specifické sériové číslo propojeno s klíčem získaným ze sériových čísel PC komponent. Výsledná kombinace byla prověřena v centrální databázi. Změna vaší základní desky nebo síťové karty, případně v některých případech i další kombinace hardwaru, spustila revalidaci. Jestliže se vám pak nepovedlo potvrdit platnost a legálnost vaší kopie systému, měli jste po legraci – systém nefungoval. Museli jste zavolat do Microsoftu a prosit o milost.

Výrobci hardwaru měli pro aktivaci strojů před jejich dodáním zákazníkům odlišný proces. Držitelům licencí ve velkém objemu byla dána sériová čísla, která fungovala hromadně.

Systém Windows XP SP1 byl k zákazníkům shovívavý: Přidal třídenní období milosti, v němž jste mohli používat váš Windows PC ve snaze znovu jej aktivovat.

Potom padla kosa na kámen. V průběhu dalších několika let, v mnoha zmatených krocích, vydal Microsoft svůj program „Genuine Advantage“ pro všechny systémy Windows XP a pozdější.

Nejstarší verze WGA obsahovaly program, který se nazýval WGA Notifications a spustil se při každém vašem přihlášení do systému, přičemž ověřoval pravost vaší licence Windows. Součástí těchto verzí byl také prvek ActiveX, který potvrzoval vaši licenci pokaždé, když jste se pokusili stáhnout specifické produkty Microsoftu, včetně Internet Exploreru 7 a Microsoft Security Essentials. Držitelé nelegálních verzí systému (nebo ti, kteří kvůli změně hardwaru neprošli sítem) měli zakázaný přístup k Windows Update, tedy bezpečnostním záplatám (přesto jste mohli nejdůležitější záplaty stahovat manuálně).WGA dosáhl své nejhlubší krize s Windows Vista, kdy neprojít „bezpečnostními prověrkami“ WGA znamenalo převedení vašeho počítače do režimu snížené funkcionality, v němž jste mohli na web maximálně na hodinu v kuse, než se systém zablokoval.

Jak se dalo očekávat, validační servery to projely na plné čáře; na světlo se dostaly falešné pozitivy. Microsoft byl přistižen při přenosech dat nic netušících uživatelů na servery Microsoftu jednou za den. Načež se krycím jménem WGA stalo „Windows Genuine Spyware“.

Hlasitý odpor, soudní procesy, výhrůžky a všeobecně naštvaní zákazníci nakonec dovedli Microsoft k ústupkům. Režim snížené funkcionality se proměnil v papírovou šelmu s neškodnými „bublinovými“ upozorněními varujícími před neoriginálním softwarem, a iritující tendencí ke zčernání plochy systému.

příloha_ovladnete_sva_data

Ve Windows 7 se z WGA stala aktivační technologie Windows (Windows Activation Technology), bezpochyby proto, aby se systém vyvaroval nenávisti zaměřené proti jeho předchůdci. Nově přejmenované schéma ochrany proti kopírování si udržuje svou bezzubou přirozenost dokonce i ve Windows 8. Microsoft se umí poučit ze svých chyb.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?