Hlavní navigace

7 technologických predikcí pro rok 2021

8. 1. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: (c) T. L. Furrer - Fotolia.com
V současnosti procházíme velkými technologicko-ekonomickými změnami. Technologické společnosti de facto přebírají celá odvětví, kde bez ohledu na oblast podnikání firmy přecházejí na strategie digitální transformace, aby byly schopné zvyšovat svoji provozní výkonnost, pružně reagovat na potřeby trhu a zároveň zajistit bezpečnost sobě i svým zákazníkům.

Podívejme se na na sedm hlavních technologických trendů, které nás čekají v roce 2021.

1. Strategické zapojení vývojářů

Vývojáři budou mít větší slovo při volbě technologického zaměření a určování datových strategií firem. Uvidíme agresivní „posun doleva" v rámci všech odvětví, kdy budou šéfové IT při vedení technického směřování společnosti více závislí na svých vývojových týmech. Historicky vývojové týmy zaujímaly při přesunu svých dat do cloudu přístup shora dolů, ale to se – stejně jako mnoho dalších věcí na světě – změnilo s pandemií a posílením cloudových prostředí. V roce 2021 uvidíme, že budou mít DevOps týmy v procesu datové strategie stále větší slovo, a ve výsledku zaznamenáme další zvýšení mobility pracovních úloh, což bude korelovat s nárůstem využívání technik cloud data managementu.

2. Větší zaměření na ochranu a správu dat platforem pro spolupráci v cloudu

Distribuované pracovní síly již byly na vzestupné trajektorii, ale pandemie COVID-19 tento převrat raketově zrychlila. S mnoha společnostmi, které do poloviny příštího roku rozšíří možnosti práce z domu, dále poroste nutnost spoléhat se na cloudové platformy pro spolupráci, jako jsou Microsoft Teams a Slack. To znamená, že se ještě více týmů bude snažit využít sílu cloudu k ukládání přílivu dat z platforem pro spolupráci. V roce 2021 to vyvolá větší zájem, povědomí i potřebu ochrany a správy dat v rámci softwaru pro spolupráci.

3. S poklesem zájmu o hardware budou více preferovány softwarově definované modely

S posunem směrem k softwarově definovaným modelům budou hardwarová zařízení ztrácet svoji atraktivitu. Ještě před 10 lety byla hardwarová zařízení lesklými novými hračkami, které všichni chtěli dostat do rukou. Neměla však tak stálý výkon, jaký jsme předpokládali, že budou mít. Ve skutečnosti tedy zaznamenáváme odklon od hardwarových zařízení a posun k zálohování formou služby (Backup-as-a-Service). Práce na dálku během pandemie měla skutečný dopad na to, jak jsme v roce 2020 zacházeli s hardwarem, který bude pokračovat i v roce 2021, kdy se do centra pozornosti dostanou softwarově definované modely.

4. Strojové učení bude ve spojení s daty v cloudu demokratizováno

Již vidíme, že organizace rozpoznávají neomezené příležitosti, které mají k dispozici díky datům, která shromáždily. Opakované použití dat bude dalším velkým trendem, který u organizací v roce 2021 zaznamenáme, přičemž mnoho z nich si přizve na pomoc sílu strojového učení. Stále jde o prvotní fáze, ale adopce strojového učení dále poroste, až si organizace uvědomí, jak moc jim může pomoci s analyzováním a opakovaným použitím dat, která již mají. Díky využití strojového učení v cloudu budou organizace ve výsledku chytřejší.

5. Pokuty za porušování předpisů nebudou růst, ale naopak bude pokračovat jejich sestupný trend

Zákony a regulace spojené s ochranou osobních dat a soukromí budou i v roce 2021 nadále získávat na významu. Například ve Spojených státech lze hned zkraje nového roku očekávat první návrh federálních předpisů o ochraně soukromí. Pokuty za nedodržování regulací však budou mít i nadále sestupný trend, který jsme zaznamenali v roce 2020. V roce 2019 došlo k obrovskému skoku v pokutách za nedodržování předpisů, který potvrdil, jak vážně je třeba brát GDPR, CCPA a další regulace. Nyní, když si tyto předpisy získaly pozornost a dostaly se do povědomí, dojde k posunu směrem k větší konzistenci předpisů o ochraně soukromí.

6. Kontejnery se v roce 2021 nestanou běžnou technologií

Předpovědi za několik posledních let poukazují na to, že se kontejnery stanou běžně používanou technologií, ale nestane se tomu tak ani v roce 2021. Velké podniky budou i nadále používat Kubernetes, protože jim tato kontejnerová technologie umožňuje přenositelnost pro přesun mimo cloud a neomezené škálování. Nicméně složitost spojená s jejím nasazením limituje její adopci mimo velké společnosti. V rámci této pokračující adopce v podnicích bude také potřeba vyvinout nativní zálohování Kubernetes, protože tato prostředí jsou zásadně odlišná od prostředí založených na dřívějších technologiích. Budeme tedy svědky vzniku nových řešení, která buďto zavedou, nebo rozšíří ochranu dat na aplikace Kubernetes.

příloha_ovladnete_sva_data

7. Výdaje na IT se po roce 2020 zvýší – bezpečnost a hardware budou na prvních místech seznamu

I přes ekonomické turbulence vyvolané pandemií v roce 2020, zaznamenáme v novém roce 5- až 10% nárůst celkových výdajů na IT. Jejich alokace se pravděpodobně nejvíce zaměří na zabezpečení, obecnou modernizaci systémů (zálohování, aplikace, migrace do cloudu ad.) a obměnu hardwaru. Organizace se navíc budou zabývat tím, co bylo v roce 2020 „pozastaveno" za účelem řešení výdajů na IT, které se každý rok opakují. Například hardware by měl být obnovován každé tři roky, a pokud pandemie odvedla pozornost organizace od hardwaru, je třeba říct, že se v roce 2021 dostane na první místo seznamu.

Autor je odborníkem na správu dat, CTO a senior vice prezident pro produktovou strategii ve společnosti Veeam Software.

Zajímají vás informační technologie a chcete získat nadhled?

Odebírejte náš Newsletter, který posíláme zpravidla dvakrát do měsíce a který obsahuje výběr unikátních článků nejen našich autorů, ale také ze sítě mezinárodního vydavatelství IDG.

» Přihlaste se zdarma! [Odběr můžete kdykoli zrušit]

Byl pro vás článek přínosný?