Hlavní navigace

Benefity Windows 8.1 Enterprise

15. 10. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: autor
Multilicenční edice Windows 8.1 určená zejména firmám nabízí několik exkluzivních funkcí, které se v maloobchodně dostupných edicích neobjeví.

Microsoft doufá, že se mu s Windows 8.1 povede v mnohem větší míře oslovit firemní zákazníky. Podle analytiků z agentury Gartner mají Windows 8.1 skutečně lepší předpoklady pro pozitivní přijetí než původní Windows 8. Microsoft chce firmám dodávat především multilicenční edici Enterprise, která má oproti nejvyšší maloobchodní edici několik klíčových funkcí navíc.

Windows 8.1 přenositelná na flash disku

Exkluzivní funkcí edice Enterprise je nástroj Windows To Go Creator, s jehož pomocí mohou firmy pro své zaměstnance generovat plně funkční instalaci Windows 8.1 spustitelnou z flash disku na libovolném počítači s Windows 7 a vyššími.

Flash disk bude obsahovat vedle samotného systému také softwarovou výbavu a uživatelská data například v podobě dokumentů, tabulek či prezentací. Vyžadován je certifikovaný flash disk pro USB 3.0. Například Kingston DataTraveler Workspace pro USB 3.0 s kapacitou od 32 GB výše. Z flash disku pak lze ale systém spouštět jak při připojení k USB 3.0, tak k USB 2.0.

Síťové funkce Direct Access a Branch Cache

Funkce Direct Access slouží ke vzdálenému přístupu do firemní sítě přes internet bez nutnosti vytvářet a používat klasickou virtuální privátní síť (VPN). Funkce se poprvé objevila už ve Windows 7, takže novinkou je pro dosavadní uživatele Windows XP či Windows Vista. Direct Access využívá IPsec tunelů, v nichž je veškerá datová komunikace šifrována.

Firemní síť musí mít internetovou přípojku s veřejnou IP adresou a nesmí v ní chybět server s jedním ze systémů Windows Server 2008 R2 a Windows Server 2012. V případě druhého zmíněného systému postačí, když má server jeden síťový adaptér, ale při použití Windows Server 2008 R2 jsou nutné dva samostatné adaptéry (pro připojení k internetu a pro připojení k lokální síti).

Funkce Branch Cache má snížit datový tok proudící přes internetovou přípojku a zároveň v lokální síti. Díky této funkci, která se objevila již ve Windows 7, jednou stažený obsah z internetu není nutné opětovně stahovat. Obsah může být automaticky načítán z lokální mezipaměti jednotlivých počítačů nebo firemního serveru s platformou Windows Server 2008 R2 nebo Windows 2012.

Vylepšená podpora virtualizace

Microsoft oproti původním Windows 8 optimalizoval podporu spouštění virtualizovaných desktopů z Windows Server 2012 prostřednictvím různých typů počítačových síti. Virtualizované desktopy podporují 3D grafiku, dotykové ovládání a libovolné USB periférie. Do budoucna se chystá lepší podpora pro linuxové distribuce.

Microsoft totiž plánuje také aktualizaci systému Windows Server 2012. Jeho virtualizační technologie Hyper-V má lépe podporovat Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise Server, Ubuntu Server, CentOS, Oracle Linux a Debian. Chystaná lepší podpora vybraných linuxových distribucí je výsledkem mohutného přispívání Microsoftu otevřeným zdrojovým kódem do linuxového jádra.

AppLocker výhradně v edici Enterprise

AppLocker je nástroj pro správce firemních sítí, který nahrazuje Software Restriction Policy (SRP). Poprvé se objevil již ve Windows 7, ovšem tehdy byl kromě multilicenční edice Enterprise dostupný také v nejvyšší maloobchodní edici Ultimate. Od Windows 8 je však AppLocker k dispozici exkluzivně pouze v multilicenční edici Enterprise . S příchodem Windows 8.1 se v tomto ohledu nic nemění.

AppLocker slouží ke správě používaných aplikací na základě pravidel, která mohou zohledňovat elektronický certifikát či hash kód programu, cestu k programu, umístění v síti nebo internetové zóny. Zatímco Software Restriction Policy slouží k blokování vybraných aplikací, AppLocker umožňuje velice přesně povolit jen vybraný software, který mohou uživatelé používat.

Správa obrazovky Start

Dominantním prvkem ve Windows 8.1 je stejně jako v původních Windows 8 obrazovka Start v prostředí Modern UI (Metro), která nahrazuje tradiční nabídku Start. Firemní administrátoři budou moci výhradně v edici Enterprise rozhodovat o podobě obrazovky Start na počítačích zaměstnanců, aniž by zaměstnanci mohli provést změny těchto nastavení.

Microsoft vysvětluje, že tak lze zajistit snadnou dostupnost klíčového softwaru. Uživatelé si jeho dlaždice (zástupce) nebudou moci smazat vědomě ani omylem. Měly by se tak snížit obvyklé požadavky na technickou podporu. Zároveň bude možné v rámci firmy unifikovat vzhled obrazovky Start například podle korporátní identity.

Bez Windows XP Mode

Microsoft už v původních Windows 8 nenabídl Windows XP Mode pro virtualizaci Windows XP včetně bezplatného poskytnutí edice Professional systému z počátku století. Vzhledem k tomu, že Windows XP definitivně končí podpora již v dubnu 2014, tak Windows XP Mode nebude k dispozici ani pro uživatele Windows 8.1.

Virtualizace Windows XP je sice technicky možná, ale Microsoft k tomu neposkytuje licenci pro Windows XP. Pokud je třeba virtualizovat Windows XP kvůli zpětné kompatibilitě, tak výhodnější jsou Windows 7, která Windows XP Mode podporují jak v maloobchodních edicích Professional a Ultimate, tak v multilicenční edici Enterprise.

Testování Windows 8.1 Enterprise

příloha_ovladnete_sva_data

Multilicenční zákazníci si na uvedení Windows 8.1 budou muset počkat do 18. října 2013 stejně jako všechny ostatní skupiny zákazníků. Přednostní přístup nakonec získají předplatitelé služeb MSDN a TechNet. K dispozici je i časově omezená testovací preview verze, která je na úrovni Release Candidate, takže finální verze by se měla lišit jen servisními úpravami.

G+

Byl pro vás článek přínosný?