Hlavní navigace

BYOD: výsledek není zaručen

8. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Společnosti utrácejí spousty svých financí za BYOD ve jménu zvýšení produktivity. Ke kýženému efektu však nemusí vždy dojít.

Firmy, které nejsnáze podlehly rytmu módního trendu „bring your own device“, mohou také nakonec nejvíce ztratit. Nová zpráva Nucleus Research se zaměřuje na náklady BYOD a zjišťuje, že se společnosti obvykle potýkají s minimální návratností.

„Návratnost investic do BYOD je v tvrdých číslech pouhým rétorickým cvičením, jež se celé točí okolo produktivity – těmto úvahám však chybí reálný finanční základ,“ myslí si Hyoun Park, hlavní analytik společnosti Nucleus a autor zprávy.

Účelem BYOD od počátku bylo samozřejmě peníze společnostem šetřit. Jeho základní premisou je, že společnosti už nebudou muset svým zaměstnancům kupovat smartphony a tablety. „To je zcela jistě pravda. Ovšem málokdo už vám řekne také to, že náklady na samotná zařízení tvoří méně než deset procent celkových ročních výdajů společností za mobilitu,“ říká Park.

Vezměme v úvahu, že podnikový smartphone stojí přibližně 7 200 korun a má průměrnou životnost 18 měsíců. Po uplynutí této doby zaměstnanec zpravidla požádá o upgrade. To v přepočtu znamená náklady 400 korun za měsíc, což je i hodnota úspory, kterou společnost realizuje v důsledku BYOD. Problém však spočívá v tom, že BYOD výrazně navyšuje další náklady na mobilitu, které zahrnují například hlasové a datové tarify, IT helpdesk a software pro správu mobility.

Nezamýšlené důsledky

Ve své zprávě Nucleus uvádí zarážející právní případ, který se odehrál asi před půl rokem. Společnosti Massachusetts Eye and Ear Infirmary a Massachusetts Eye and Ear Associates urovnaly spor s americkým ministerstvem zdravotnictví zaplacením 1,5 milionu dolarů. Co se stalo? Firmy porušily zákon upravující nakládání s osobními daty pacientů, neboť se ztratil osobní notebook s identifikovatelnými informacemi o zdravotním stavu konkrétních pacientů.

Existuje proto důvodná obava, že BYOD spustí lavinu pracovníků žalujícíchsvé zaměstnavatele. Zaměstnancům se nelíbí slídění firemních očí v jejich osobních zařízeních a myslí si, že je společnosti skrze BYOD využívají.

A co vyšší produktivita?

příloha_ovladnete_sva_data

Nucleus přiznává, že přínosy BYOD v oblasti produktivity lze jen velmi těžko kvantifikovat. To samozřejmě nezabránilo společnostem ve snaze za každou cenu kalkulovat návratnost investic. Například firma Cisco tvrdí, že BYOD jí ušetří 2 miliony dolarů za rok.

Intel zase prohlašuje, že každému z 23 500 zaměstnanců BYOD zachrání 57 minut denně. A protože každý zaměstnanec vydělá firmě v průměru půl milionu dolarů ročně, v souhrnu znamená hodinová úspora času každý den asi 700 milionů dolarů ve zvýšené produktivitě.

Byl pro vás článek přínosný?