Hlavní navigace

CIO se budou stále více angažovat v business strategiích

20. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Výkum IDC ukázal, že 56 % všech CIO považuje za důležité, aby IT vedení bylo součástí managementu firem.

Vrcholní pracovníci v oblasti IT se budou letos zaměřovat více na obchodní než na technologické strategie. V rámci své osobní agendy budou na základě výsledků průzkumu společnosti IDC The CIO's 2013 Agenda v roce 2013 klást důraz také na podporu informačních technologií, které představují hnací sílu pro inovace v podnikání, a na podporu technologií tam, kde má IT často vliv na rozhodování o budoucím směřování firmy.

CIO jako součást managementu
Téměř tři čtvrtiny respondentů uvedly, že nejlepším způsobem, jak dosáhnout toho, aby se CIO mohli podílet na rozhodování a stali se součástí vyššího managementu, je úzká spolupráce s obchodními manažery při přiřazování priorit IT projektům. 56 % CIO považuje za důležité, aby bylo IT vedení organizačně součástí managementu, a 49 % souhlasí s tím, že vedoucí pracovníci podnikového IT musí znát obchodní procesy stejně dobře jako jejich kolegové na obchodních pozicích.

2013 - rok inovací
Pro letošní rok 2013 jsou nezbytnou součástí agendy CIO inovace. 56 % dotazovaných uvedlo, že často vyhledávají dodavatele, se kterými mohou spolupracovat na inovačních projektech, nadpoloviční většina z nich prosazuje názor, že inovace jsou nezbytnou součástí jakékoliv práce a 41 % IT profesionálů deleguje co největší část svých aktivit, aby se sami mohli soustředit na hledání nových příležitostí a na rozvoj inovativních služeb.

„Od IT manažerů se očekává, že se budou stále více zaměřovat na rozvoj inovací, nových produktů a služeb. Je pro ně nezbytné, aby se co nejvíce podíleli i na tvorbě obchodní strategie a díky tomu získávali kromě technických znalostí i obchodní dovednosti“ říká Steven Frantzen, viceprezident společnosti IDC pro region Evropy, Blízkého východu a Afriky.


Spolupráce na obchodní činnosti

Více než polovina respondentů průzkumu uvedla, že v průběhu roku 2012 zaznamenala značný pokrok v plnění své osobní agendy. Ve srovnání s loňským rokem představuje největší oblast pokroku v Severní Americe sladění IT s obchodní činností. Naopak IT ředitelé v západní Evropě se domnívají, že by se v této oblasti dal současný stav ještě zlepšit. Regionální rozdíly jsou patrné také v názoru na zaměření firemního IT na zlepšení porozumění požadavkům zákazníků a na efektivnější získávání IT talentů. Tyto oblasti jsou nyní větší prioritou pro americké IT ředitele než pro evropské.

Konference CIO Summit 2013
Měnící se role CIO je nosným tématem konference IDC CIO Summit 2013: Delivering Business Value, která se uskuteční ve dnech 25. - 26. dubna 2013 ve Vídni. 

příloha_ovladnete_sva_data

IDCIDC je přední mezinárodní analytická a poradenská společnost specializovaná na trhy informačních a komunikačních technologií, která je součástí mezinárodní skupiny IDG.

G +

Byl pro vás článek přínosný?