Hlavní navigace

CIO si myslí, že jim chybí peníze na inovace

18. 11. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © tetxu - Fotolia.com
Investice do technologií jsou strategickou prioritou, avšak rozpočty na inovace, které mají IT ředitelé k dispozici, jsou stále velmi nízké, říká globální průzkum.

Hlavní prioritou pro ředitele zodpovědných za informační a komunikační technologie (CIO) je v následujících 12-18 měsících rychlá reakce na aktuální potřeby v byznysu (71 %) a naplňování digitální strategie (47 %). Investice do technologií jsou strategickou prioritou, avšak rozpočty na inovace, které mají CIO k dispozici, jsou stále velmi nízké. Z nových technologií a trendů kladou IT ředitelé větší důraz než v minulosti na zavádění mobilních aplikací, privátního a veřejného cloudu, možnosti využití analytických nástrojů, Big Data a BYOD. Takové jsou hlavní závěry nové studie Deloitte, které se zúčastnilo více než 900 IT ředitelů ze 49 zemí světa, včetně ČR a Slovenska.

„Z nového průzkumu je patrné, že CIO v České republice vnímají svoji klíčovou roli v oblasti podpory nových obchodních příležitostí a chtějí se zaměřit na růst prostřednictvím zavádění inovací. I když více než polovina IT ředitelů (52 %) považuje inovace za významnou prioritu, jsou jim za tímto účelem přidělovány pouze malé finanční prostředky. Téměř polovina IT ředitelů věnuje na inovace méně než 10 % svého rozpočtu,“ uvedl k výsledkům nové studie Zdeněk Křížek, partner v oddělení ICT poradenství a řízení rizik ve společnosti Deloitte.

Na rozdíl od minulých let české a slovenské firmy plánují využití trendů sociálních médií a digitálních kanálů – polovina společností však doposud nenašla potenciál jejich využití, případně není tento trend pro ně relevantní.

IT rozpočet

I přes doznívající hospodářskou krizi bylo u třetiny společností v ČR a na Slovensku zaznamenáno meziroční navýšení IT rozpočtu, téměř u čtvrtiny došlo k jeho poklesu. Tento stav kopíruje vývoj rozpočtů ve světě, kde došlo k jejich růstu u 37 % organizací.V oblasti veřejné správy se snižoval IT rozpočet oproti předchozímu roku nejvíce. V ČR na Slovensku se snížil u 71 % státních organizací, ve střední Evropě u 58 % a v regionu západní Evropy u 44 %.

Nejvíce se daří v sektoru finančních služeb (bankovnictví a pojišťovnictví), kde se rozpočet snížil pouze u 10 % společností v ČR a na Slovensku, oproti tomu se necelé třetině rozpočet zvýšil. Tento trend kopíruje vývoj v západní Evropě, kde růst IT rozpočtu zaznamenalo 40 % firem v tomto odvětví.

Zaostáváme v podílu IT zaměstnanců ve firmách

Průzkum se rovněž zaměřil na to, jaký je podíl zaměstnanců v IT. Ve střední Evropě je podíl pracovníků v IT na 100 firemních zaměstnanců menší než v západní Evropě. Největší rozdíly panují ve spotřebitelském a finančním odvětví a v energetice. Podle průzkumu připadá ve střední Evropě průměrně 5 pracovníků na každých 100 podnikových zaměstnanců oproti sedmi v západní Evropě. Největší rozdíly jsou v energetice (3 oproti 6), spotřebitelském sektoru (2 oproti 5) a finančním sektoru (8 oproti 11).

Využití analytických nástrojů a Big Data

Více než dvě třetiny (68 %) IT ředitelů využívá datovou analytiku jako podklad k tvorbě podnikatelské strategie a téměř polovina z nich si myslí, že jim datová analytika může přinést konkurenční výhodou. Více než čtvrtina IT ředitelů však datovou analytiku ještě nevyužívá nebo ji využívá bez návaznosti na firemní strategii a konkrétní potřeby ostatních podnikových funkcí.

Do oblasti datové analytiky a aplikací principů Big Data jsou v blízké době plánovány významné investice u 61 % společností v ČR a na Slovensku. Pětina společností již dokonce vhodné řešení využívá, či jej aktuálně implementuje (v západní Evropě je to už třetina společností).

„Až 85 % CIO po celém světě se shoduje, že Big Data mohou společnosti umožnit větší informovanost a výrazně racionalizovat rozhodovací procesy. V ČR a na Slovensku je situace obdobná, avšak s jedním výrazným rozdílem – tuzemské společnosti ve využívání tohoto trendu stále zaostávají za zbytkem světa. Nástroje pro Big Data jsou nejvíce využívány v sektoru technologií, médií a telekomunikací, přičemž 40 % společností tento trend již adoptovalo nebo relevantní nástroje právě implementují,“ poznamenal František Mareth, ředitel v ICT oddělení společnosti Deloitte.

Zdroj: Deloitte

Čtěte také:
→ Málo peněz ve firmě? Řešení se bude chtít i od vás!
Ředitelé informatiky (CIO) mají novou roli: odpovědnost za obchodní růst a inovace, říká nová studie IDC.
→ Trendy mění softwarový trh
Obrat firem vyvíjejících programy a aplikace dosáhl 407 miliard dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?