Hlavní navigace

Závádění cloudových služeb v amerických vládních institucích

9. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Pixel & Création - Fotolia.com
Top analytik Gartneru urguje technologické lídry úřadů americké vlády, aby při přechodu IT procesů do cloudu mysleli na cíle mise a servisní přístup.

Úřady americké federální vlády jsou v různých stádiích přesunu svých IT operací do cloudu, a jejich CIO přitom musejí zaujmout přístup, který cloud umísťuje do kontextu hostitele jiných faktorů, zejména mise daného úřadu, ale také převládajících proudů, které reorganizují technologické prostředí. Řekl to minulý týden jeden z hlavních analytiků společnosti Gartner.

David Cearley, člen a zároveň viceprezident výzkumné skupiny na konferenci o cloudu a federální vládě nastavil hybridní vizi IT, která by uspořádala cloud do organizace obchodních cílů úřadu a zároveň by najednou začala čerpat z transformačního potenciálu sociálních sítí, mobility a porozumění informacím sbíraným z big dat.

Nenechte se mýlit. Nejde o izolovaný cloud. Reagovat musíte na směs série rušivých trendů,“ říká Cearley.

Mějte jasno v pojmu cloud

Cearley poukazuje na to, že termín „cloud“ je kvůli svému nadužívání v nebezpečí změny významu. Gartner cloud definuje jako „styl práce s počítačem, v nichž jsou škálovatelné a elastické IT schopnosti dodávány jako služba s využitím internetových technologií.“

Jako cloud je orazítkováno všechno, co se nepohybuje rychle,“ říká Cearley. „Když cloud znamená všechno a je tak označováno všechno, potom ztrácí svůj význam.“

Cearley tvrdí, že cloud v „neředěném“ významu tohoto slova s sebou musí nést vrstvu abstrakce, která přináší jakoukoliv kýženou službu – software, aplikace obchodních procesů, infrastrukturu, atd. – jako službu.

Federálním IT pracovníkům Cearley doporučil, aby na toto zaměření na služby mysleli na schůzkách s dodavateli cloudu, kteří by rádi získali lukrativní vládní zakázky.

Ujistěte se, že vedete konverzaci o vás poskytujícím službu mně. Oddělte to od konverzace o budování vašeho vlastního privátního cloudu,“ říká. „Celou ideou je vytvořit tuto vrstvu abstrakce.“

A předpověď Gartneru samozřejmě očekává (byť nevyrovnaný) nárůst investic do škály technologií dodávaných jako služby, zahrnující software, business procesy, platformy a infrastrukturu.

Zároveň to vypadá, že zájem o privátní cloud a hostovaný privátní cloud klesá. Ve svém průzkumu mezi představiteli IT v různých sektorech včetně vlády Gartner zjistil, že tvůrci rozhodnutí stále častěji dávají přednost veřejným a hybridním cloudovým modelům se souvisejícím přechodem od čistě privátních cloudů.

příloha_ovladnete_sva_data

To se děje proto, že jak lidé stále častěji dávají přednost veřejným cloudovým službám, vkládají do nich vlastní vrstvy bezpečnostních schopností, a jak se objevují modely certifikací jako FedRAMP a další věci, bývají řešeny bezpečnostní problémy stále více aplikací. Jde o postupný pokrok,“ říká Cearley, který rok 2013 nazývá „rokem hybridního cloudu“.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?