Hlavní navigace

Firefox OS jde pozdě na to, aby zatřásl mobilním trhem (2.)

1. 3. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Analytici jsou skeptičtí k tomu, že by vstup Mozilly s operačním systémem Firefox na mobilní trh mohl nějak významně změnit jeho pravidla hry.

Předchozí díl

Jsou tu i další, kteří by rádi rozbili moc Androidu a iOS – například Tizen nebo Ubuntu – Milanesi však vidí Firefox OS jako současného lídra těchto snah. „Jestliže se podíváte na všechny alternativní operační systémy, které staví na snaze dostat se na rozvíjející se trh, udělala Mozilla nejvíce základní práce a je proto krok před ostatními,“ řekla.

Akceptovala také argument Mozilly, že by Firefox OS mohl umožnit levnější smartphony. „Po hardwarové stránce do zařízení nemusíte dávat tolik výkonu, nepotřebujete tak výkonný procesor, takže můžete snižovat náklady,“ řekla Milanesi. „To znamená, že operátoři nebudou muset vkládat tolik peněz do dotovaných tarifů.“

Milanesi spekuluje, že telefony s Firefox OS by se mohly nejlépe uchytit na trzích, kde zákazníci primárně volají a nemají příliš zájem používat své mobily jako zařízení pro příjem internetového signálu. Přesto nedokázala identifikovat, co nabízí Firefox OS navíc oproti Androidu od Googlu, který již běží na širokém spektru telefonů (z hlediska ceny i výkonu), kromě toho, že to není Android.

„Mozilla jasně získává tažnou sílu jak na straně operátorů, tak výrobců smartphonů, kvůli potřebě obou zbavit se závislosti na Androidu,“ tweetovala Milanesi.

Gold zaujal vůči novému operačnímu systému viditelně chladnější postoj než Milanesi, identifikoval věak stejný důvod, proč byla Mozilla schopna zaujmout operátory a výrobce telefonů.

„Spotřebitelům je možná jedno, jaký mají operační systém, ale operátorům ne. Chtějí dostat na výběr, protože pak mohou jít a vyjednávat se Samsungem či s Applem,“ řekl Gold. „Firefox OS by jim k tomu dodal páku. Proto chtějí třetí operační systém.“

Na MWC řekli zástupci některých operátorů téměř přesně to samé – stěžovali si, že výrobci mobilních operačních systémů [Google a Apple] na nich vydělávají spoustu peněz, a že Firefox OS by mohl přijít jako dostatečná konkurence pro zamíchání kartami současného obchodního modelu.

„Potřebujeme vyváženější vztah s vlastníky operačních systémů,“ řekl na konferenci výkonný ředitel Vodafone Group Vittorio Colao. „S vyšší konkurencí bude tento vztah vyváženější a nakonec budou vítězi ti, kteří mají nejlepší produkty, nejnižší ceny a nejvyšší ochotu investovat (...)“

„Operátoři by se rádi vrátili pět, šest, sedm let zpět, kdy měl každý z nich své vlastní aplikační prostředí, a jediné aplikace pro jejich telefony byly ty z jejich vlastních obchodů,“ vysvětluje Gold.

Mozilla dává jasně najevo, že Firefox OS vidí jako mobilní analogii tlačítka „Reset“. Na webových stránkách systému dokonce píše: „Lepší spolupráce v hodnotovém řetězci“ nebo „Kontrola nad vztahy se zákazníky“, což mají být dvě ze čtyř výhod pro operátory a další partnery.

příloha_ovladnete_sva_data

„Kolikrát jsme si už tím ale prošli?“ ptal se Gold, a narážel tím na konkurenční mobilní operační systémy, které přišly a zase odešly. „Můžete využít mezery na trhu, ale té využívá už spousta hráčů, sem tam někoho trocha zákazníků přijme, ale tito hráči prostě nemají šanci nic podstatného ovlivnit.“

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?