Hlavní navigace

Firmy v USA zoufale hledají linuxové profesionály. Jejich platy porostou

21. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © julien tromeur - Fotolia.com
Dice.com, který zprostředkovává práci v IT, a nadace Linux Foundation zveřejnili společně výhled pracovních příležitostí pro linuxové odborníky na letošní rok. Z něj vyplývá, že IT profesionálové mají velmi dobrou kariérní perspektivu. Týká se to i absolventů vysokých škol.

Zpráva The 2013 Linux Jobs Report shrnuje výsledky průzkumu, který byl proveden ve spolupráci s 850 zaměstnavateli a 2600 IT odborníky se specializací na linux. Podívejme se na klíčová zjištění:

1. Firmy plánují zaměstnat více lidí
93% všech manažerů odpovědných za přijímání personálu uvádí, že během příštích 6 měsíců hodlají zaměstnat odborníka na linux. To je o čtyři procentní body více než bylo zjištěno v obdobném průzkumu loni.

2. Linux je velmi hledaná kvalifikace
Zaměstnavatelé říkají, že je stále obtížnější získat linuxové talenty. Jako problém to uvádí devět z deseti manažerů. I zde je to nárůst oproti minulému roku.

3. Headhunteři se snaží
„Lovci hlav“ se vydali na hon za hledanými odborníky. Celých 75% linuxových profesionálů uvedlo, že jim za poslední půlrok ozval alespoň jeden náborář, který se je snažil přetáhnout ke konkurenci. Více než jedna třetina „linuxáků“ vážně uvažuje, že během nejbližších 12 měsíců místo skutečně změní.
Jak vyplývá z platového průzkumu, náboráři lákají na rostoucí platy a nadprůměrné bonusy. Očekává se, že mzdový nárůst bude v tomto roce 9%.

4. Nejžádanější jsou správci systému
Mezi nejžádanějšími profesemi jsou správci systému. To odpovídá trendu vývoje IT v podnicích, kde se stále více uplatňují cloudové technologie a orientace na “big data”. V těsném závěsu jsou na druhém místě vývojáři aplikací.

A jak je to u nás?

Obávám se, že u nás je bude situace podobná. Pokud si uděláme malou sondu třeba na jobs.cz, tak si můžeme udělat alespoň relativní obrázek na základě nabídky volných míst podle operačních systémů:
- iOS: 56 nabídek práce,
- android: 64 nabídek práce,
- linux: 417 nabídek práce (unix: 251, ale nabídka se z větší části překrývá s linuxem),
- windows: 464 nabídek práce.

Rekvalifikace je možná i on-line

Školení a certifikace pro linux, kerý je stále perspektivnější, jsou dostupné i u nás, ovšem nabízí se především prezenční studium. Pokud máte zájem o on-line kurz pro sebe nebo své zaměstnance, tak doporučený seznam najdete na webu pcworld.com. Jsou sice anglicky a placené, ovšem najde se tam i jeden bezplatný kurz (Novell OpenCourseWare).

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG - cio.com 

G +

Byl pro vás článek přínosný?