Hlavní navigace

Globální IT výdaje vzrostou v roce 2019 o 3,2 procenta

5. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Minerva studio - Fotolia.com
IT poroste ve všech segmentech, navzdory hrozbám brexitu i možné recese – celosvětové výdaje by v letošním roce měly dosáhnout 3,76 bilionu dolarů, což představuje nárůst o 3,2 procenta. V Česku porostou celkové výdaje na IT jen polovičním tempem – o 1,6 %.

„Přes nejistotu související s možným nástupem recese, nejasnostmi kolem Brexitu a hrozbě obchodních či celních konfliktů, vidíme jako nejpravděpodobnější scénář růst IT výdajů,“ říká John-David Lovelock, viceprezident výzkumu Gartner. „Probíhá nicméně řada dynamických změn, díky nimž se v budoucnu změní segmenty, které rostou nejvíce. Výdaje se přesouvají od těch nasycených, jako jsou mobilní telefony, PC a infrastruktura lokálních datových center, směrem ke cloudovým službám a zařízením internetu věcí (IoT). Zejména IoT zařízení oživují stagnující trh zařízení.“

„IT již není pouhou platformou umožňující organizacím provozovat své obchodní aktivity, stává se motorem, který bezprostředně hýbe obchodem,“ dodává Lovelock. „S tím, jak se digitální byznys a digitální ekosystémy posouvají vpřed, se stane IT prvkem, který drží byznys pohromadě.“

Důsledkem přesunu IT výdajů do cloudu, jež je dnes hlavním motorem IT výdajů, poroste zejména segment podnikových aplikací – v roce 2019 by mělo jít o 8,5 procenta. O dalších 8,2 procent tato oblast poroste v roce 2020 až na celkovou úroveň 466 miliard dolarů (viz tabulka). Rostoucí výdaje na podnikový aplikační software se projeví zejména nárůstem oblasti SaaS (software jako služba – aplikace v cloudu).

Navzdory zpomalení na trhu chytrých telefonů poroste v roce 2019 i segment zařízení a to o 1,6 procenta. Největší a nejnasycenější trhy, jako je Čína, Spojené Státy a západní Evropa, jsou řízeny zejména cykly obnovy – pro Samsung je nejtěžší nabídnout dostatečně diferencované prémiové přístroje, zatímco Apple má potíže s poměrem cena-hodnota, což vede k tomu, že větší procento zákazníků zůstává u svých stávajících telefonů a trh v těchto regionech v minulém roce celkově klesl o 1,2 procenta.

Vývoj na trhu ovlivňuje vedle změn nákupního chování také změna požadavků na znalosti a schopnosti zaměstnanců týkající se nových technologií klíčových pro digitální byznys – například IoT zařízení. „Téměř polovina IT zaměstnanců je v situaci, kdy nezbytně potřebují doplnit či zlepšit své znalosti a dovednosti související s digitálním byznysem. Jde o oblasti jako umělá inteligence, strojové učení, API a návrh platforem pro digitální služby či datovou vědu,“ dodává Lovelock.

Vývoj na českém trhu

příloha_ovladnete_sva_data

V Česku porostou výdaje na IT v roce 2019 pomaleji – o 1,6 %. Podobně jako na globálním trhu porostou výrazněji výdaje na software (9,1 %) a IT služby (4,2 %), pokles je naopak očekáván u zařízení a infrastruktury datových center. Segment komunikačních služeb poroste jen asi o jedno procento.

_____________
Předpovědi IT výdajů sestavované společností Gartner vycházejí především z podrobné analýzy dat o prodejích od tisíců dodavatelů napříč kompletní škálou IT produktů a služeb. Analytici Gartneru využívají primární a doplňkové sekundární výzkumné metody pro sestavení podrobné databáze dat o velikosti trhu, z níž předpovědi vychází. Podrobné výsledky a čísla pro jednotlivé země a technologické segmenty jsou dostupné ve studii „Gartner Market Databook, Q418 Update“.

Byl pro vás článek přínosný?