Hlavní navigace

Google a Microsoft se přestanou vzájemně osočovat před úřady

26. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © Amy Nichole Harris - Fotolia.com
Po letech tiché války s pomocí antimonopolních úřadů budou spolu oba IT giganti soupeřit pouze kvalitou svých produktů. Tak se obě firmy alespoň dohodly.

Společnosti Google a Microsoft se dohodly na ukončení dlouhotrvajících regulatorních bitev a vzájemných stížností státním orgánům.

Microsoft byl jedním z hlavních aktérů, kteří si v posledních letech stěžovali úřadům a volali po vyšetřování monopolních praktik Googlu. Na začátku letošního roku však Microsoft stáhl svoji podporu koalici FairSearch sdružující firmy, které tlačily na EU, aby formálně obvinila Google ze zneužití monopolního postavení.

Oznámení o nové dohodě mezi oběma firmami přichází pouhé dva dny poté, co Evropská komise vznesla proti společnosti Google nová obvinění ze zneužití postavení na trhu týkající se instalace jejích vlastních aplikací do telefonů  se systémem Android.

příloha_ovladnete_sva_data

Technologičtí giganti mezi sebou po řadu let vedli na půdě USA i v jiných zemích zákulisní tichou válku, v níž hlavní zbraní byla obvinění z porušování pravidel hospodářské soutěže či zneužití dominantního postavení na trhu.

Podle zdroje obeznámeného s pozadím dohody není krok, který obě firmy oznámily ve svých prohlášeních v pátek, náhlé rozhodnutí, ale výsledek přirozeného vývoje jejich vztahů. Loni v září Microsoft a Google uzavřeli globální dohodu o patentech a stáhli zhruba 20 patentových žalob, které na sebe navzájem podali v USA a v Německu. Nyní spolu budou bojovat již jen atraktivitou a kvalitou produktů.

Byl pro vás článek přínosný?