Hlavní navigace

HP 3PAR StoreServe 7000: špičková úložiště pro každého

6. 12. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: HP
Tier 1 úložiště by do budoucna nemělo být jen luxusem pro operátory, banky a pojišťovny. HP představilo nové modely primárních úložišť 3PAR s jednotnou architekturou a cenami začínajícími na 20 000 EUR.

Pevnější obrysy také získává projekt Moonshot - miniaturní, na míru vyráběné servery s procesory Arm či Atom.

Zatímco Meg Whitmanová se ve svém proslovu na konferenci DIscover zaměřila především na akcionáře a investory, Dave Donatelli se naplno věnoval produktové strategii v oblasti serverů, úložišť a sítí. Nejvýznamnější novínkou jsou pochopitelně nové modely v řadě HP 3PAR Converged Storage, pro něž marketingoví guru v HP vymysleli poněkud šílený název „mnohotvará jednoduchost" (polymorphic simplicity), který je skvělým protimluvem.

Necháme-li ale stranou poněkud praštěný název, který se zrodil v hlavách
korporátních marketérů, jedná se v zásadě o dobrý nápad. Jak poznamenal Dave Donatelli, většina současných platforem úložišť je postavěna na 15 a více let staré filozofii. Díky tomu se často jedná o nepřehledné směsi architektur, nástrojů pro správu a ochranu dat. V HP se proto ji dříve rozhodli maximálně zjenodušit a zpřehlednit produktové portfolio a nabídnout řešení s jedinou architekturou (a OS) pro primární storage, jedinou architekturou pro retenci a ochranu, jednou sadou datových služeb od malých po největší úložiště, jedním standardním přístupem k datovým blokům, objektům a souborům a samozřejmě současnou podporou HDD, SSD a Flash disků.

Primární Tier 1 pro každého

Hlavní hardwarovou novinkou představenou na letošním Discover jsou přitom kompaktní modely primárních úložišť 3PAR StoreServe 7000, určené středně velkým a menším zákazníkům. Cena modelu 7200 (ten nabízí se dvěma řadiči a poli nižší redundanci a odolnost) začíná už na 20 000 EUR, model 7400, který již kompletně „plní" parametry Tier 1 úložiště pak bude HP nabízet od 30 000 EUR. Z hlediska vlastností (např. HW thin storage, advanced tiering, thin persistence) nabízejí nová kompaktní úložiště 3PAR totéž co vyšší modely - středně velkým a menším zákazníkům tak umožní dosahovat například vyšší hustoty VM při konsolidaci, podporovat více oddělených "nájemníků" v úložišti (multi-tenancy) a především velmi snadno škálovat výkon a kapacitu a snadno migrovat na vyšší modely 3PAR v případě výrazného nárůstu požadavků na kapacitu a výkon úložiště řádově až pro desetitsíce uživatelů. Nové modely StoreServe jsou nepříjemnou zprávou zejména pro NetApp, který je právě v tomto segmentu poměrně aktivní.

HP tradičně nabízí i disková zálohovací řešení StoreOnce - ve variantě Catalyst navíc s výrazně rychlejšími zálohami (HP uvádí 3x oproti konkurenčním modelům EMC) a obnovou (5x). HP nově představilo podporu Catalyst pro modely 2000/4000 a to i pro stávající zákazníky formou softwarového upgrade.

Konečně třetí rodinou storage řešení jsou StoreAll systémy pro „velká data". Ty nabízejí řadu funkcí specifický pro tento segment úložišť - masivní škálování do 1000 nodů, 16 PB a bilionů objektů a souborů v jediném prostoru. Dále funkce pro „strukturování nestrukturovaných dat" například pomocí štítkování metadat nebo úsporné vlastnosti jako je tiering založený na politikách.

příloha_ovladnete_sva_data

100 000x rychlejší

Novinkou, která vzbuzovala přinejmenším údiv, častěji ale spíše úžas, je HP StoreAll express query. Jedná se o systém pro prohledávání souborových systémů vyvinutý v HP Labs, který dokáže proskenovat 500 milionů souborů za 1,4 vteřiny - tradičným systémům stejný úkol může zabrat až 42 hodin!

HP StoreAll Express Query ve spojení se systémem IDOL, který jsou schopen rozumět „lidským datům" a hledat v nich souvislosti dokáže neuvěřitelné věci - například analyzovat půl miliardy objektů na jednom serveru za jedinou vteřinu a zpracovávat tak například data (vyjádření, názory, komentáře) posbíraná ze sociálních sítí prakticky v reálném čase. HP ukázalo živé demo se čtvrt miliardou souborů, v nichž byly analyzovány klíčová slova, jejich souvislosti, bylo možné měnit časové měřítko a to vše prakticky v reálném čase. Mimo jiné je tak možné se ze čtvrt miliardy záznamů dostat k několika konkrétním obsahujícím určitou „odpověd" v řádu minut. Express Query lze pochopitelně využít nejen při analýze sociálních sítí (ta je lákavá, jedná se ale o data, za jejichž sběr či streamy v podobě kterou lze dále zpracovávat se platí nemalé peníze). Je například možné systém nasadit při skenování podnikové sítě a hledání  souvisejícícho duševního vlastnictví a know how uloženého v nestrukturovaných souborech (e-mail, textové dokumenty, výkresy apod.).

Byl pro vás článek přínosný?