Hlavní navigace

Soros prodává akcie Apple a kupuje Google

17. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: autor Jeff Ooi (licence CC-BY 2.5)
Přes obstojné prodejní výsledky Applu za poslední fiskální čtvrtletí řada investorů a fondů se zbavuje jeho akcií. Někteří z nich dávají přednost Google, mezi nimi je i známý investor George Soros.

Jakkoli se George Soros věnuje dnes filantropii a filosofii, jeho akvizice a často i kontroverzní spekulativní obchody zatím byly úspěšné. Právě proto jeho investiční činnost vždy vzbudila pozornost. Výjimkou nejsou ani jeho poslední obchody s akciemi Applu.

Poslední fiskální čtvrtletí skončilo u Applu 30.3.2013. Povánoční období znamenalo pokles prodejů mobilních telefonů: těch se prodalo 37,4 milionů kusů, to je oproti předchozímu čtvrtletí pokles o 10,4 milionů kusů. Méně se prodalo i iPadů, Apple jich dodal za poslední čtvrtletí 19,5 milionů, to je o 3,4 milionů než ve čtvrtletí před koncem roku.

Předvánoční čtvrtletí, které Apple má jako 1. fiskální čtvrtletí 2013, tak přineslo tržby 54,5 milliardy USD. Pokles prodejů koncových zařízení je asi hlavním důvodem pro snížení tržeb za poslední čtvrtletí, které činilo jen 43,6 miliardy USD.

Netrpěliví investoři ale asi nejvíce vnímají negativní vývoj zisku. Ten činil v posledním čtvrtletí 9,5 miliardy USD, tj. o 2,1 miliardy méně než před koncem roku. Bohužel je v oblasti zisku negativní i vývoj meziroční bilance: přestože se iPhonů prodalo v posledním kvartále o 2,3 milionů více a iPadů dokonce o 7,7 milionů více, zisk je jen na 73% hodnoty ze stejného čtvrtletí minulého roku. Projevuje se nárůst konkurence, prodej tabletů s Androidem roste rychleji.

Přes rostoucí obraty Apple zřejmě nezaručuje to, co investoři očekávají, tedy udržení zisku a s tím spojené hodnoty ceny akcií. Právě hodnota akcií Applu více než půl roku vytrvale klesá: ještě 18.9.2012 byla akcie Applu za 702,10 USD, současná hodnota klesla pod 450 USD.

Situace se zhoršila ještě poté, co velké fondy splnily svou zákonnou povinnost a oznámily složení svého portfolia. Ukázalo se, že řada z nich - včetně známého fondu George Sorose (Soros Fund Management) - snížila držení akcií Applu a obrátila se na investice Googlu. Právě akcie Googlu zazamenaly nárůst, takže Soros na této změně vydělal.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
- Tablety ovládl Android, převálcoval iOS od Applu
- Apple Store překonal 50 miliard stažených aplikací

G +

Byl pro vás článek přínosný?